Λαμπρούλης: Να ανακληθεί η παράνομη και εκδικητική απόλυση του συνδικαλιστή, εργαζόμενου στο κατάστημα της Praktiker Hellas στη Λάρισα

Η εταιρεία Praktiker Hellas προχώρησε σε παράνομη και εκδικητική απόλυση εργαζόμενού της στο κατάστημα της Λάρισας. Πρόκειται για εκλεγμένο συνδικαλιστή στο τοπικό παράρτημα του Επιχειρησιακού Σωματείου των εργαζομένων στην Praktiker και αντιπρόσωπο στη Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας.

Η ενέργεια αυτή έρχεται ως συνέχεια της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η επιχείρηση τις προηγούμενες ημέρες με τις αλλαγές στις ατομικές συμβάσεις των εργαζομένων της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση προχώρησε καταχρηστικά και μονομερώς, χωρίς την συγκατάθεσή του εργαζομένου, σε τροποποίηση της σύμβασης και σε αλλαγή της ειδικότητάς του από «πωλητής- χειριστής κλαρκ» σε «πωλητής».

Στην πράξη δηλαδή, με την αλλαγή ειδικότητας ο εργαζόμενος δεν θα εντάσσεται πλέον στο καθεστώς του βαρέων και ανθυγιεινών, που ήταν από την αρχή της εργασιακή του σχέσης με την εταιρεία, με άμεση συνέπεια στα ασφαλιστικά του δικαιώματα.

Επειδή ο εργαζόμενος αντέδρασε όπως όφειλε στην επίθεση αυτή, η επιχείρησε προχώρησε στην απόλυσή του.

Η εργοδοσία της Praktiker με την ενέργεια αυτή επιδιώκει να επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς για να προχωρήσει ανεμπόδιστα τα σχέδια της για το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην επιχείρηση. Είναι γνωστή μέθοδος των εργοδοτών όταν κλιμακώνουν την επίθεσή τους να προσπαθούν να χτυπούν του συνδικαλιστές, για να μην σηκώνουν κεφάλι οι εργαζόμενοι.

«Αέρα στα πανιά» των εργοδοτών  φρόντισαν να  δώσουν με δεκάδες αντεργατικές ρυθμίσεις σε βάρος της οργανωμένης, συλλογικής δράσης όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά με αποκορύφωμα το αντεργατικό  έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, το νόμο Χατζηδάκη. Είναι το σινιάλο για να χτυπηθούν τα συνδικάτα, να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλουν .

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει:

• Ώστε άμεσα να ανακληθεί η παράνομη και εκδικητική απόλυση του εργαζομένου.
• Για να σταματήσει κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.

Ο Βουλευτής

Λαμπρούλης Γιώργος