Λιακούλη: «Στο έλεος της ακρίβειας, οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας!»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση με κατάθεση ερώτησης, προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για το κύμα της ακρίβειας στο κόστος παραγωγής των προϊόντων που απειλεί τους κτηνοτρόφους της Λάρισας, πραγματοποίησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής:

«Τα τελευταία χρόνια, οι δοκιμασίες που βιώνει ο κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας είναι σκληρές και επίπονες. Η πρωτοφανής κρίση της πανδημίας σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα των πρόσφατων δύο ετών που έπληξαν τη Θεσσαλία, έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες στην κτηνοτροφική παραγωγή.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία έχουν ενταθεί εξαιτίας της συνεχούς αύξησης του κόστους παραγωγής, αλλά και λόγω της καθυστέρησης στη λήψη των αποζημιώσεων για μειωμένη παραγωγή, λόγω του παγετού της περασμένης άνοιξης.

Ειδικότερα, συνεταιριστές και εκπρόσωποι του κτηνοτροφικού κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας Τυρνάβου Λάρισας, εναγωνίως ζητούν τη στήριξη των αρμόδιων φορέων. Οι ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές των δημητριακών και των γαλακτοκομικών προϊόντων που αναμένονται τους προσεχείς μήνες, θα προκαλέσουν κυριολεκτικά ‘ασφυξία’ στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Παράλληλα, τα υποσχετικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την πλευρά της Κυβέρνησης και αφορούν στη μείωση του Φ.Π.Α. στις ζωοτροφές, δεν αρκούν για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας που καταφθάνει, ενώ οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους του κλάδου καθυστερούν αδικαιολόγητα, με κίνδυνο την επιδείνωση της ήδη βεβαρυμμένης κατάστασης των κτηνοτρόφων.

Οι συνεταιριστές αιτούνται να λάβουν ενημέρωση από το Υπουργείο σχετικά με φλέγοντα ζητήματα που τους αφορούν άμεσα. Παρά τη θετική κατεύθυνση του νέου συστήματος για τον έλεγχο της διακίνησης και μετακίνησης προϊόντων «Άρτεμις+», αυτό δεν θα είναι αποτελεσματικό, χωρίς τη σύνδεσή του με το σύστημα της ΑΑΔΕ. Επιπροσθέτως, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη ενημέρωσης αναφορικά με το σύστημα διατροφικής επισήμανσης Nutri-Score, το οποίο έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και σωρεία αντιδράσεων, καθώς ο τρόπος και τα κριτήρια αξιολόγησης που χρησιμοποιεί υποβαθμίζουν πολλά βασικά ελληνικά προϊόντα, οι δε προβλεπόμενες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και των προϊόντων αναμένεται να προκαλέσουν αφόρητο οικονομικό βάρος στον κτηνοτροφικό κλάδο της χώρας.

Εκφράζοντας το πάγιο αίτημα του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της Θεσσαλίας, επισημαίνω για πολλοστή φορά την αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού του απαρχαιωμένου ΕΛΓΑ και των μηχανισμών αποζημιώσεών του και ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί το ταχύτερο δυνατό στη λήψη κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας στις τιμές του κόστους παραγωγής που πλήττει ολοένα και περισσότερο τον κτηνοτροφικό κλάδο της Θεσσαλίας».