Σχολικά λεωφορεία χωρίς συνοδούς…

Χωρίς συνοδό μετακινούνται καθημερινά μικροί μαθητές με σχολικά λεωφορεία, προς νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολικών μονάδων των Φαρσάλων, αλλά και μεγάλων χωριών της επαρχίας που διατηρούν στις έδρες τους σχολεία, με όποιο κίνδυνο συνεπάγεται για την ασφάλεια των μικρών παιδιών κατά την μεταφορά τους.

Τι και αν σημειώθηκε πριν λίγες μέρες περιστατικό στην Αθήνα, με οδηγό που ξέχασε ένα δίχρονο κοριτσάκι μέσα στο όχημα για 4 ώρες. Πέρασαν λίγες μέρες και το θέμα ξεχάστηκε.

Όχι όμως και από γονείς της επαρχίας Φαρσάλων, που καταγγέλουν στην “Ε” ότι μικρά παιδιά μετακινούνται από χωριά του πρώην δήμου Πολυδάμαντα προς την Βαμβακού καθημερινά, χωρίς συνοδό όπως ορίζεται. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η μεταφορά μαθητών δημοτικού από Ναρθάκι, Δίλοφο, Αχίλλειο, προς δημοτικό σχολείο των Φαρσάλων. Σχολικό λεωφορείο υπάρχει και από τα χωριά του πρώην δήμου Ενιπέα, που καταλήγει σε σχολικά συγκροτήματα του Ευυδρίου και Λόφου, με άγνωστο αν σε αυτή την περίπτωση τηρείται ο συνοδός.

Το θέμα όμως είναι γνωστό…και δεν έχει δοθεί λύση ακόμα και σήμερα αναφέρουν σχολικές πηγές, που παρά τις δικές τους προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να υπάρχει απαραίτητα συνοδός στα σχολικά λεωφορεία, μέχρι σήμερα οι όποιες προσπάθειες τους παραμένουν άκαρπες, και ο λόγος είναι το πολύ μικρό αντίτιμο για αυτήν την απασχόληση, αλλά και άλλα πρακτικά θέματα, όπως η μεταφορά τους με δικό τους όχημα και η επιστροφή τους, στο σημείο αφετηρίας της σχολικής διαδρομής. Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις γονέων που γίνονται συνοδοί σχολικών λεωφορείων για την ασφάλεια των παιδιών τους.

Ο θεσμός του συνοδού, ο ρόλος και το έργο αυτών των ανθρώπων είναι πολύ σημαντικός και ταυτόχρονα αναγκαίος και απαραίτητος για την ασφαλή μεταφορά μαθητών σε σχολικές μονάδες, σε αυτές τις μικρές ηλικίες.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία - Γ.Γ.