Βαγενά: «Τριάκοντα αργύρια για την εκποίηση της εθνικής περιουσίας»

Για εννέα μέρες μετά την ανακοίνωση πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ, αντί να ανέβει η μετοχή της εταιρείας, όπως όλοι θα περίμεναν, αυτή βυθίστηκε από τα 10,5 ευρώ στα 9 ευρώ στις 23/09/21, την ίδια ακριβώς μέρα που κατά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου ανακοινώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Δηλαδή, τη στιγμή που μικροεπενδυτές αγόραζαν μετοχές της ΔΕΗ, θεωρώντας ότι με τα 1,3 δισεκατομμύρια που εισέρρευσαν στα ταμεία θα αυξηθεί η τιμή της μετοχής, κάποιοι μεγαλομέτοχοι ξεφορτώνονταν πακέτα μετοχώνεγκαίρως, πριν να ανακοινωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης.

Αυτή την απλή διαπίστωση έκανε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης, που υπέβαλαν 56 βουλευτές του κόμματος για την ακρίβεια την Τετάρτη 27/09/21. Το ερώτημα, που έθεσε επομένως ο Αλέξης Τσίπρας και για το οποίο ο ελληνικός λαός δικαιούται μία απάντηση, είναι απλό: Δεδομένου ότι για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ γνώριζε μόνο η διοίκησή της και η πολιτική ηγεσία, πώς κάποιοι απέκτησαν εσωτερική πληροφόρηση και πούλησαν έγκαιρα τις μετοχές τους; Ποιοι ήταν αυτοί που γνώριζαν για την ιδιωτικοποίηση και έστησαν κερδοσκοπικό χορό στο χρηματιστήριο στις πλάτες της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφέλειας στη χώρα;

Και άλλη μία απλή διαπίστωση του Αλέξη Τσίπρα, που οδηγεί εντέλει στο ίδιο συμπέρασμα: Στα τεσσεράμισι χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι θεσμοί πίεζαν συνεχώς για την πώληση του 17% της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στα μνημόνια δεν ενέδωσεσε αυτές τις πιέσεις. Και ό,τι ακριβώς δεν κατάφεραν να κερδίσουν επί τεσσεράμισι χρόνια οι δανειστές, το κάνει η σημερινή κυβέρνηση, αιφνιδιαστικά και αυτοβούλως.

 

Γιατί; Μα γιατί βιάζονται. Βιάζονται να ξεπουλήσουν, να διαλύσουν, να μοιράσουν και να μοιραστούν μεταξύ τους, να εξαργυρώσουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν δύναμη και πλάτες. Τριάκοντα αργύρια για την εκποίηση της εθνικής περιουσίας: Για το νερό, την ενέργεια, το περιβάλλον, τους ανθρώπους, για τη ζωή μας και την αξιοπρέπειά μας. Και γιατί βιάζονται; Γιατί ο χρόνος μετράει αντίστροφα για αυτούς και το ξέρουν πολύ καλά. Γιατί τελειώνουν τα ψέματα και πόσο ακόμα να φτουρήσει η λίστα Πέτσα; Ό,τι και να λένε ταφιλοκυβερνητικά κανάλια και οι εφημερίδες, οι λογαριασμοί του ρεύματος και του σουπερμάρκετ που έρχονται θα είναι αμείλικτοι. Αμείλικτοι για τους πολίτες και αμείλικτοι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.