Ε. Λιακούλη: «Αδικία! Δύο μέτρα και δύο σταθμά στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση με κατάθεση ερώτησης, προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την αδικία που υφίστανται οι παραγωγοί σχετικά με τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ λόγω του παγετού, πραγματοποίησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Συγκεκριμένα , στην ερώτησή της η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής:

«Τα τελευταία δύο χρόνια, ο αγροτικός κόσμος δοκιμάζεται καθημερινά, και, βλέποντας τις καλλιέργειές του να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, βρισκόμενες στο έλεος πρωτοφανών καιρικών φαινομένων, εναποθέτει τις μοναδικές του ελπίδες στο καθεστώς αποζημιώσεων  του ΕΛΓΑ.

Οι βιβλικές πλημμύρες της κακοκαιρίας «Ιανός»  το φθινόπωρο του 2020, το δριμύ ψύχος και ο χιονιάς της «Μήδειας» του 2021, οι άγριοι παγετοί του Απριλίου-Μαρτίου, ο απρόσμενος λίβας του Μαΐου και οι έντονες χαλαζοπτώσεις του καλοκαιριού έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στους Θεσσαλούς καλλιεργητές.

Ενώ οδεύουμε προς τον πολλά υποσχόμενο Οκτώβριο, όπου, σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου, θα ολοκληρωθεί η εξόφληση των αποζημιώσεων του παγετού της Άνοιξης του 2021 που έπληξε τις καλλιέργειες, ο ΕΛΓΑ, έως σήμερα, έχει προχωρήσει στην προκαταβολή μόνο μέρους των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς, οι οποίοι βρίσκονται ¨όμηροι¨ των  αναμενόμενων εκκαθαρίσεων.

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ΕΛΓΑ δεσμεύθηκε, με πρόσφατη τροποποιητική ρύθμιση, ότι οι σχετικές αποζημιώσεις θα αφορούν το 100% της αξίας. Απάλλαξε, μάλιστα, τους παραγωγούς από την υποχρέωση πληρωμής προσαυξημένου ασφαλίστρου +20%. Στην ευνοϊκή όμως  ρύθμιση αυτή,  ο ΕΛΓΑ δεν συνυπολόγισε τους παραγωγούς που έχουν ήδη προβεί, από τις πρώτες μέρες της προθεσμίας υποβολής, σε δήλωση ασφάλισης στον ΟΣΔΕ για είσπραξη όλης της ασφαλιζόμενης αξίας και σε δήλωση πληρωμής ασφάλιστρου +20%. Το σύστημα, το οποίο ενημερώθηκε μετά τις νέες ρυθμίσεις, δεν επέτρεψε στους παραγωγούς να τροποποιήσουν τις υποβληθείσες δηλώσεις τους, ούτε έδωσε τη δυνατότητα επιλογής του προσαυξημένου ασφαλίστρου σε όσους υπέβαλαν δηλώσεις μετά τις αλλαγές.

Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται το οξύμωρο φαινόμενο: αυτοί που επέλεξαν και κατέβαλαν το ασφάλιστρο +20%, αλλά και αυτοί που, λόγω αλλαγής του συστήματος, δεν είχαν τη δυνατότητα να το επιλέξουν, θα αποζημιωθούν για το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, γεγονός που δημιουργεί καταστάσεις ανισότητας ανάμεσα στους παραγωγούς που έχουν πληγεί από τα ίδια καιρικά φαινόμενα

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί το ταχύτερο δυνατό στη λήψη  κατάλληλων μέτρων, προκειμένου να αρθεί η υφιστάμενη αδικία εις βάρος των παραγωγών που προέβησαν στην πληρωμή του προσαυξημένου ασφαλίστρου +20%, πριν την τροποποιητική ρύθμιση του ΕΛΓΑ, και να επιστραφούν τα αδικαιολογήτως καταβληθέντα προσαυξημένα ασφάλιστρα.»