Ε. Λιακούλη: «Γιατί κλείνετε τα φώτα στον πολιτισμό, κ. Υπουργέ;»       

Κοινοβουλευτική παρέμβαση με κατάθεση ερώτησης, προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για τον βάσιμο και υπαρκτό κίνδυνο να χαθεί το εποχικό επίδομα των καλλιτεχνών, πραγματοποίησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Στην ερώτησή της η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής :

«Πληθώρα δημοσιευμάτων, τόσο στον έντυπο όσο και στο διαδικτυακό τύπο, επισημαίνουν τον κίνδυνο που διατρέχουν χιλιάδες καλλιτέχνες να βρεθούν χωρίς εποχικό επίδομα. Οι άνθρωποι που προάγουν τον πολιτισμό και τις Τέχνες και που αποτελούν σημαντικούς  στυλοβάτες της ψυχικής και πνευματικής υγείας όλων μας, μένουν αβοήθητοι από την πολιτεία, στη χειρότερη ίσως γι’ αυτούς συγκυρία.

Όπως, επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος,  το εποχικό επίδομα καλλιτεχνών εξαρτάται από τα ένσημα του 2020, έτος κατά το οποίο στο μεγαλύτερό του διάστημα οι Άνθρωποι του πολιτισμού ήταν αδύνατο να εργαστούν, λόγω της πανδημίας. Συνέπεια της ως άνω ρύθμισης, η οποία ισχύει και για το 2021, χωρίς καμία τροποποίηση, είναι η αδυναμία πλήρωσης των προϋποθέσεων λήψης του επιδόματος εκ μέρους σχεδόν όλων των καλλιτεχνών.

Επιπροσθέτως, με επιστολή τους προς το υπουργείο Εργασίας, οι αρμόδιοι φορείς τονίζουν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είχε ήδη τεθεί από τον Αύγουστο του 2020, καθώς θεωρούταν αδύνατη, για τους περισσότερους εργαζόμενους στον πολιτισμό, η συγκέντρωση των απαιτούμενων 50 ενσήμων, τη στιγμή που βρίσκονταν σε καθεστώς απαγόρευσης εργασίας. Παράλληλα, οι εκπρόσωποί τους είχαν προτείνει οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που δίνονται μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών να συνοδεύονται και από ένσημα, πρόταση η οποία, δυστυχώς, δεν εισακούστηκε.

Σοβαρό πρόβλημα, επίσης, έχει δημιουργηθεί και με την κατηγορία των ετεροαπασχολούμενων καλλιτεχνών, οι οποίοι δεν δικαιούνται τη λήψη του εποχικού επιδόματος, βάσει σχετικής διάταξης που αποκλείει όλους όσοι έχουν λάβει ένσημα από άλλη δραστηριότητα το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.

Σημειωτέον, ότι η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για τη λήψη του επιδόματος ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ η υποβολή αιτήσεων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου. Η προθεσμία λήγει τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου και γίνεται ηλεκτρονικά. Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος κυμαίνεται από 508,20 ευρώ έως 1.016,40 ευρώ και καταβάλλεται εφάπαξ το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου κάθε έτους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι οι Άνθρωποι του πολιτισμού επλήγησαν σκληρότατα από την υγειονομική κρίση και για το λόγο αυτό χρειάζονται την άμεση οικονομική στήριξη της πολιτείας, για να μην «αφανιστούν».

Στο πλαίσιο αυτό ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί τάχιστα στη λήψη άμεσων νομοθετικών μέτρων για τη διόρθωση της υφιστάμενης αδικίας, ώστε οι προϋποθέσεις  για το εποχικό επίδομα των καλλιτεχνών να ανταποκρίνονται στον αληθινό χρόνο εργασίας των καλλιτεχνών κατά το έτος 2020, είτε με δραστική μείωση των προαπαιτούμενων ενσήμων, είτε με άμεση καταγραφή στο σύστημα των ενσήμων που αντιστοιχούν στις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, μέσω Μητρώου και την ταυτόχρονη προσμέτρησή τους από τους κατά τόπους ΟΑΕΔ. Αφού κοινή παραδοχή μας είναι ότι η κάθε μορφή τέχνης προάγει τη ζωή, ρωτώ τον κ.Υπουργό, γιατί κλείνει τα φώτα στον πολιτισμό;».