Τους ίδιους φορτιστές θα έχουν όλα τα κινητά τηλέφωνα, λέει η ΕΕ

Οι κατασκευάστριες εταιρείες θα πρέπει να δημιουργήσουν φορτιστές που θα ταιριάζουν σε όλα τα κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με τον νέο νόμο που προτάθηκε από την Κομισιόν.

Στόχος του νέου νομοθετήματος είναι η μείωση των απορριμάτων, που θα προκύψει εάν οι χρήστες κινητών συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τον ίδιο φορτιστή, ακόμη και μετά την αγορά ενός νέου κινητού τηλεφώνου. Όλα τα smartphones που χρησιμοποιούνται στις χώρες της ΕΕ θα πρέπει, από εδώ και στο εξής, να είναι συμβατά με φορτιστές τύπου USB-C. Οι τρεις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενοι τύποι φορτιστών, αυτή την στιγμή, είναι ο USB-C, ο Micro USB και ο Lightning.

Ήδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις, από μεγάλες εταιρείες όπως η Apple. Η Apple, η οποία κατασκευάζει κινητά που είναι συμβατά με φορτιστές Lightning, σχολίασε ότι μια τέτοια κίνηση «υπονομεύει την καινοτομία».

«Ανησυχούμε πως η αυστηρή εποβολή της παραγωγής και χρήσης μόνον ενός τύπου φορτιστή καταπνίγει την καινοτομία, αντί να την ενθαρρύνει. Αυτό με τη σειρά του θα κάνει κακό στους καταναλωτές, στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε εκπρόσωπος της Apple στο BBC. Παρόλο που τα iPhone έχουν φορτιστές Lightning, τα νέα μοντέλα των iPad και των MacBook έχουν φορτιστές USB-C.

Όσον αφορά τα τηλέφωνα με λογισμικό Android, τα περισσότερα εξ αυτών έχουν φορτιστές Micro USB, ενώ τα πιο καινούργια μοντέλα εταιρειών όπως η Samsung και η Huawei έχουν ήδη αρχίσει να υιοθετούν τους περισσότερο σύγχρονους USB-C. Η αλλαγή που θα γίνει σε όλες τις συσκευές αφορά την υποδοχή που βρίσκεται πάνω στο κινητό, αλλά και την άκρη του φορτιστή που συνδέεται με αυτό. Η άκρη που συνδέεται με την πρίζα θα μπορεί να είναι είτε τύπου USB-C, είτε USB-A.

Οι αλλαγές δεν θα αφορούν μόνο τα κινητά, αλλά και τα τάμπλετ, τις κάμερες, τα ακουστικά, τα φορητά ηχεία και τις φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών. Προϊόντα όπως τα handsfree ακουστικά, τα smartwatch και τα Activity trackers που χρησιμοποιούνται από αθλούμενους, θα εξαιρεθούν από την νομοθεσία για τεχνικούς λόγους, που έχουν να κάνουν με το μέγεθος και τις συνθήκες χρήσης τους.

Η νομοθεσία προβλέπει, τέλος, την μετατροπή όλων των φορτιστών σε fast chargers (υψηλής ταχύτητας). Αυτό σημαίνει ότι κινητά που έχουν εγκατεστημένη λειτουργία γρήγορης φόρτισης, θα φορτίζονται στην ίδια ταχύτητα με όλα τα υπόλοιπα, η οποία θα είναι έτσι και αλλιώς αρκετά υψηλή.

ΠΗΓΗ: BBC