Το ΚΚΕ για τους διανομείς του e-food

Τη στήριξη του στον αγώνα των διανομέων εκφράζει το ΚΚΕ, το οποίο επανακαταθέτειστην Βουλή την πρόταση νόμου για την διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Ανακοίνωση

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα των χιλιάδων διανομέων, οι οποίοι με τις σημερινές τους μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, έδωσαν μαχητική απάντηση στην κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Ο αγώνας και τα αιτήματά τους είναι δίκαια, γι’ αυτό και το ΚΚΕ επανακαταθέτει στη Βουλή την Πρόταση Νόμου για τη διασφάλιση των εργασιακών κι ασφαλιστικών δικαιωμάτων των διανομέων φαγητού και ποτού, την οποία η κυβέρνηση είχε απορρίψει, ψηφίζοντας το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Ο αγώνας των εργαζομένων θα πετάξει στα σκουπίδια τον νόμο τερατούργημα της κυβέρνησης της ΝΔ και θα ξηλώσει όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, που από κοινού ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, για να ματώνουν τους εργαζόμενους.

Η Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ που κατέθεσε στη Βουλή και απορρίφθηκε τον περασμένο Μάη

Είχε απαιτήσει ουσιαστικά μέτρα για τα προβλήματα των εργαζόμενων διανομέων

 

Πρόταση Νόμου για να μπει φρένο στις άθλιες συνθήκες εργασίας και αμοιβής για τους εργαζόμενους διανομείς είχε καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή τον περασμένο Μάη.

Η Πρόταση Νόμου, που απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, προέβλεπε από το πρώτο της άρθρο:

«Όλοι όσοι παρέχουν αμειβόμενες υπηρεσίες παράδοσης μέσω εταιρειών που επιτελούν το έργο της διανομής έτοιμου φαγητού και ποτού, συνδέονται με τις εταιρείες αυτές αποκλειστικά με σχέση εξαρτημένης εργασίας».

Ενώ το άρθρο 2 ξεκαθάριζε: «Απαγορεύεται οποιοσδήποτε άλλος τρόπος (όπως π.χ. Τίτλος Κτήσης) συναλλαγής των διανομέων με τις εταιρείες του άρθρου 1».

«Η Ασφάλιση στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς των εργαζομένων του άρθρου 1 γίνεται κατ’ αποκλειστικότητα από τις εταιρείες για τις οποίες παρέχονται οι υπηρεσίες διανομής, με βάση τις διατάξεις της νομοθεσίας που διέπει τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, καθώς τους νόμους και τις συλλογικές συμβάσεις που καθορίζουν τους όρους εργασίας και αμοιβής των εργαζόμενων διανομέων», αναφερόταν στο επόμενο άρθρο, ώστε να κατοχυρωθούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Το άρθρο 4 προέβλεπε ότι «όλοι οι εργαζόμενοι εντάσσονται από της δημοσίευσης του νόμου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα».

Σε σχέση με το ωράριο εργασίας σημειωνόταν: «Ολοι οι εργαζόμενοι του άρθρου 1 παρέχουν εργασία πέντε ημέρες την εβδομάδα, 7 ώρες την ημέρα με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα».

Οσον αφορά τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για τη διανομή, το ΚΚΕ έθετε στην Πρόταση Νόμου του ότι «η συντήρηση, η ασφάλιση και τα έξοδα μετακίνησης των οχημάτων, καθώς ο εξοπλισμός προστασίας και η ένδυση των διανομέων, παρέχονται αποκλειστικά και με δαπάνες της επιχείρησης που επιτελεί το έργο της διανομής».

Στο άρθρο 7 αναφερόταν ότι «η εμβέλεια διανομής για κάθε εργαζόμενο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 8 χιλιόμετρα από τη θέση της επιχείρησης που παρέχει τα προϊόντα προς μεταφορά».

Ενώ για να προστατευτούν η υγεία και η ζωή των διανομέων η πρόταση νόμου προέβλεπε ακόμα:

«Απαγορεύεται η διανομή με δίκυκλο όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες. Τέτοιες συνθήκες ορίζονται οι εξωτερικές θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 38οC, ή που είναι μικρότερες των 3οC και επικρατεί παγετός.

Επίσης απαγορεύεται η διανομή σε ώρες μεγάλης βροχόπτωσης και χιονιού.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η αμοιβή και η Ασφάλιση των διανομέων βαραίνουν την επιχείρηση που επιτελεί το έργο της διανομής».