Ξεκίνησε η συγκομιδή του «λευκού χρυσού» στον κάμπο

Ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες δειλά – δειλά, η συγκομιδή των πρώιμων καλλιεργειών βαμβακιού στη Θεσσαλία. Αν και το δείγμα είναι πολύ μικρό σε σχέση με την αναλογία των στρεμμάτων που καλλιεργούνται στην περιοχή, υπάρχουν παραγωγές με πολλές διακυμάνσεις στα κιλά, με τα πρώτα δείγματα να κυμαίνονται τις πρώτες μέρες της συγκομιδής από 300 – 450 κιλά/στρέμμα.

Βασικό ρόλο φέτος έπαιξαν οι καιρικές συνθήκες και ο παρατεταμένος καύσωνας. Όσοι αγρότες πότισαν επιμελώς και τακτικά τις καλλιέργειές τους, απολαμβάνουν και υψηλότερα ζυγολόγια κατά τη συγκομιδή.
Ωστόσο, τα έξοδα παραγωγής “τράβηξαν” τον ανήφορο από αυτήν την καιρική αλλαγή.
Οι παραγωγοί πότιζαν συχνότερα και θα κληθούν να πληρώσουν… περισσότερα συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια σε ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο κ.ά., σε συνδυασμό με τις συνεχόμενες ανατιμήσεις σε αυτά.

ΤΙΜΗ – ΚΑΙΡΟΣ

Καλές είναι οι φετινές τιμές στα εκκοκκιστήρια, καθώς με την έναρξη της εκκοκκιστικής περιόδου οι τιμές ξεκινούν από 0,57 σεντς/κιλό και κινούνται ανοδικά. Σύμφωνα με εμπόρους, η φετινή τιμή αναμένεται να ξεπεράσει τα 0,60 σεντς/κιλό, καθώς κινείται “ψηλά” το τελευταίο διάστημα στα διεθνή χρηματιστήρια.
Μικρή αστάθεια με πιθανότητα βροχόπτωσης αναμένεται σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία για ένα 48ωρο, την ερχόμενη Τετάρτη – Πέμπτη, όμως ο καιρός φαίνεται να βελτιώνεται τις επόμενες μέρες.
Στην περιοχή των Φαρσάλων οι συγκομιδές αναμένεται να ξεκινήσουν για τα καλά από το επόμενο Σαββατοκύριακο, όπου όλες οι βαμβακοσυλλεκτικές θα βρίσκονται σε πλήρη διάταξη για τη συγκομιδή του φετινού «λευκού χρυσού».

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία Γ.Γ.