Η ΚΟΒ ΚΚΕ Φαρσάλων για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Φάρσαλα

Σε ανακοίνωση της ΚΟΒ ΚΚΕ Φαρσάλων αναφέρονται τα εξής:

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο δημαρχείο Φαρσάλων εξήγγειλε την έναρξη του έργου της κατασκευής του φράγματος στην Σκοπιά το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ. Για την κατασκευή όμως αυτού του έργου θεσπίζεται ως κριτήριο η αναγκαιότητα των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι υποκριτικό να μιλάμε για υπευθυνότητα του κράτους απέναντι στον πολίτη όταν τόσες δεκαετίες το συγκεκριμένο έργο εκκρεμεί. Την λύση για την κερδοφορία τους την δίνουν οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), νόμος 3389/2005 της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας που αποτελούν ένα ακόμα πεδίο για την κερδοφορία των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Εκμεταλλεύονται τις υπαρκτές και ταυτόχρονα τραγικές ελλείψεις για να αυξήσουν τα κέρδη τους, όπως το ζήτημα της απουσίας υδροδότησης της πόλης των Φαρσάλων και το πρόβλημα της υπεράντλησης των επιφανειακών υδάτων για την άρδευση των αγροτικών εκτάσεων της περιοχής. Προβλήματα που έπρεπε να έχουν λυθεί με το φράγμα της Σκοπιάς εδώ και πολλές δεκαετίες. Αυτό θέλουν να κρύψουν παρουσιάζοντας ως μονόδρομο την ιδιωτική χρηματοδότηση.

Το κράτος λειτουργεί σαν ΄΄μεσίτης΄΄ για την παράδοση περιουσιακών στοιχείων του λαού στο μεγάλο κεφάλαιο αφού από το συνολικό κόστος της κατασκευής μιας υποδομής με την μέθοδο ΣΔΙΤ ο ιδιώτης θα επιβαρυνθεί μόνο με ένα ποσό που δεν θα ξεπερνά το 20% του συνολικού ποσού και θα εκμεταλλεύεται το έργο τουλάχιστον για 25 χρόνια.  Οι λεγόμενες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), είναι επενδύσεις  με τις οποίες το κράτος εκχωρεί ζωτικό χώρο δράσης στους ιδιώτες. Στο ιδιωτικό κεφάλαιο παραδίδεται η εκτέλεση, η διαχείριση και εκμετάλλευση των μεγάλων και μικρών έργων υποδομής αλλά και οι κάθε είδους κοινωνικές υπηρεσίες. Το κεφάλαιο κερδίζει διπλά (μία από την κατασκευή και μία από τη λειτουργία των έργων), ενώ ο λαός, εκτός από την κατασκευή, πληρώνει για δεκαετίες πανάκριβα έργα που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου θα έπρεπε να διατίθεντο δωρεάν στον λαό της περιοχής.

Στη συνεργασία γενικά με το ιδιωτικό κεφάλαιο προτρέπει η κυβέρνηση τους δήμους, προκειμένου αυτοί να βρουν χρήματα για να ασκήσουν μια σειρά υπηρεσιών και να κάνουν έργα! Αυτή είναι και η «λύση» ως αντιστάθμισμα στην πενιχρή κρατική επιχορήγηση των δήμων, που εντάσσεται στις μεθοδευμένες ενέργειες να απαλλαχτεί το κράτος από το κόστος μιας σειράς κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών που θα αναλάβουν οι δήμοι, οι οποίοι με τη σειρά τους, ελλείψει χρημάτων, θα πρέπει να βρουν λεφτά για να τις ασκήσουν. Και για να βρουν λεφτά, καλούνται να ξεπουλήσουν την περιουσία τους ή να αναθέσουν την εξουσία τους σε ιδιώτες.

Σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τις αποζημιώσεις που αφορούν την κακοκαιρία ΙΑΝΟΣ που έπληξε την περιοχή μας αναφέρουμε ότι οι αποζημιώσεις που θα δοθούν θα φτάσουν μόλις στο 55% της εκτιμηθείσας ζημιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε λίγες μέρες πριν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ από τους 933 δικαιούχους για την περιοχή των Φαρσάλων μόλις 258 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις – δηλαδή περίπου ένας στους τέσσερις – έχουν πάρει την προκαταβολή 20% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς.