Η αθέατη πλευρά της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και τα μηνύματα που έστειλε σε κοινωνία και κόμμα 

Του Χρ. Αθανασιάδη

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, το γεγονός, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το Σάββατο στη ΔΕΘ, ανάμεσα στις 7.541 λέξεις που χρησιμοποίησε, δεν ανέφερε ούτε μια φορά τη λέξη Αριστερά.

Μάλιστα, δεν ειπώθηκε η λέξη Αριστερά, ούτε όταν αναφέρονταν για το κόμμα, ούτε όταν αναφέρονταν και για τη μελλοντική κυβέρνηση του κόμματος.

 Τα παραπάνω, συνδέονται άρρηκτα και με άλλα δύο αξιοπρόσεχτα στοιχεία της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, τα οποία έχουν πολλαπλούς αποδέκτες:

1ον  το γεγονός της (σκόπιμης) επιλογής (και) του πράσινου φόντου στην αίθουσα της ομιλίας-που σημειωτέον έκανε ιδιαίτερα θετική αίσθηση-παρέπεμπε στο συναίσθημα των εκατομμυρίων ψηφοφόρων του Ανδρέα Παπανδρέου, οι περισσότεροι εκ των οποίων  τώρα στηρίζουν με θέρμη τον Αλέξη Τσίπρα.

2ον Η κατάληξη, το κλείσιμο της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, που ήταν όλο νόημα, όπου ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής:     

 «Και για ακόμη μια φορά, η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη θα αναλάβει την ευθύνη να βγάλει τον τόπο από τα αδιέξοδα, θα αναλάβει την ευθύνη να ανασυγκροτήσει την κοινωνική συνοχή, θα αναλάβει την ευθύνη να ενώσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σε ένα δρόμο προόδου και δημοκρατίας.

Να είστε βέβαιοι ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αναλάβουμε και πάλι το βάρος αυτής της ευθύνης.

Έτοιμοι και αποφασισμένοι. Για να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα».

Παράλληλα αν προσμετρήσουμε και την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα «Αυτό το ιστορικό πλειοψηφικό πολιτικό ρεύμα, είναι η σύγχρονη δύναμη αλλαγής», τότε είναι πασιφανές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μίλησε ως εκφραστής και ως εκπρόσωπος του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου και όχι απλά ενός αριστερού κόμματος, κλείνοντας (και πάλι) το μάτι στο αντιδεξιό ακροατήριο του …Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και με στόχευση κατευθείαν στο θυμικό των οπαδών του Κινήματος Αλλαγής.

Τέλος, το κεντρικό σύνθημα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, και συγκεκριμένα το «ΝΕΑ ΑΡΧΗ», που όπως ανέφερε: «τo έχει ανάγκη η πατρίδας μας, με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή. Μια νέα αρχή για το πολιτικό σύστημα. Μια νέα αρχή για το κράτος και το μοντέλο διακυβέρνησης. Μια νέα αρχή για την οικονομία και το παραγωγικό μοντέλο. Μια νέα αρχή με την κοινωνία», σίγουρα ταιριάζει απόλυτα-και πρέπει να έχει εφαρμογή και για το κόμμα, το οποίο πράγματι χρειάζεται κι αυτό μια «ΝΕΑ ΑΡΧΗ».

Χρήστος Αθανασιάδης,  δημοσιογράφος