Συνεργασία Κέλλα με διοικητή ΕΦΚΑ: Επί τάπητος συντάξεις – ψηφιακή αναβάθμιση του Οργανισμού

Συνάντηση εργασίας για τις αρρυθμίες που παρατηρούνται στη διαδικασία απονομής συντάξεων, με επίκεντρο τις αναπηρικές συντάξεις του τέως ΟΓΑ, είχε ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Παναγιώτη Δουφεξή.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εκκρεμοτήτων στην απονομή συντάξεων, που ταλανίζουν τους ασφαλισμένους, όπως:

Την αδυναμία διαγραφής, λόγω έλλειψης ενημέρωσης του μηχανογραφικού συστήματος, οφειλών των ασφαλισμένων από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, (ΚΕΑΟ), που είναι απαραίτητη για να είναι ασφαλιστικά ενήμερος ο πολίτης και να προχωρήσει η διαδικασία απονομής της σύνταξής του, με ταυτόχρονη παρακράτηση ρυθμισμένων δόσεων.

Περιπτώσεις συντάξεων, που δεν έχουν προβλεφθεί στο μηχανογραφικό σύστημα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η απονομή της οριστικής σύνταξης, όπως:

–  Μεταβίβαση σύνταξης σε αμφοτεροπλεύρως ορφανά.

–  Προσμέτρηση του παράλληλου χρόνου ασφάλισης στην ανταποδοτική σύνταξη.

– Χορήγηση σύνταξης ΕΤΕΑΕΠ (τ. ΕΤΕΑΜ) με συνυπολογισμό χρόνο ασφάλισης τ. ΟΓΑ.

–  Προσμέτρηση ημερών εργασίας μετά την συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ,  όλες  οι παραπάνω περιπτώσεις, που δημιουργούν πρόβλημα στην απονομή σύνταξης, βρίσκονται σε διαδικασία επίλυσης και θα αντιμετωπισθούν, με την αναβάθμιση του συστήματος μηχανοργάνωσης και τον συντονισμό των αρμόδιων Υπηρεσιών, που είναι σε εξέλιξη.

Ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε, ακόμη, στις δυσλειτουργίες που προκαλεί, με ταυτόχρονη σημαντική καθυστέρηση στην διεκπαιρέωση συντάξεων, το γεγονός ότι ενώ το μηχανογραφικό σύστημα απονομής συντάξεων του τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ λειτουργεί σε αυτόνομο δίκτυο, τα αντίστοιχα συστήματα του τ. ΟΓΑ και άλλων Ταμείων, λειτουργούν μέσω internet, με υπερβολικά αργές ταχύτητες δικτύων, με αποτέλεσμα “το σύστημα να κολλάει”.

Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ ενημέρωσε τον Λαρισαίο πολιτικό, ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το σύστημα του τ. ΟΓΑ θα αναβαθμιστεί από το «Σύζευξις 1» στο «Σύζευξις 2» και οι μεγαλύτερες ταχύτητες στο δίκτυο θα φέρουν σύντομα γρηγορότερη έκδοση αποφάσεων.

Στην συνάντηση Κέλλα – Δουφεξή, ειδική αναφορά έγινε στις συντάξεις αναπηρίας του τ. ΟΓΑ, οι οποίες από τις αρχές του έτους εξετάζονται από την Δ/νση Απονομής Συντάξεων Αναπηρίας, Ατυχημάτων και Αποκατάστασης στην Αθήνα, αλλά λόγω υπερβολικού όγκου υποθέσεων από όλη την Ελλάδα, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Μάλιστα, ο κ. Κέλλας ζήτησε μετ’ επιτάσεως να βρεθεί σύντομα λύση, ώστε να τρέξει η διαδικασία έκδοσης των αποφάσεων, καθώς “η δυσαρέσκεια των πολιτών είναι έντονη και η υπομονή τους εξαντλείται”.

Ο κ. Δουφεξής, ενημέρωσε τον κ. Κέλλα ότι από τους 1780 φακέλους για απονομή αναπηρικών συντάξεων του τ. ΟΓΑ, που μεταβιβάστηκαν στην κεντρική διεύθυνση στην Αθήνα, από την Φθιώτιδα και τη Θεσσαλία, έχουν διεκπαιρεωθεί οι 800 και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε, έως τέλος του έτους να διεκπαιρεωθούν όλες οι εκκρεμείς αναπηρικές συντάξεις του τ. ΟΓΑ.

Χρ. Κέλλας

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ, ο Χρήστος Κέλλας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Δουφεξή για την εποικοδομητική συνεργασία, δήλωσε:

«Η κυβέρνησή μας, προχώρησε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΦΚΑ, την ψηφιακή απονομή συντάξεων, αλλά και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών συναλλαγών, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Χάρη στο σχέδιο και την επιμονή της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και την καθοριστική συμβολή των εργαζομένων του ΕΦΚΑ, για την υπηρεσιακή αρτιότητα των οποίων, έχω προσωπική άποψη από το Περιφερειακό Υποκατάστημα της Λάρισας, αντιμετωπίζουμε παθογένειες του παρελθόντος.

Συζητήσαμε με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ, για συγκεκριμένες αρρυθμίες, που παρατηρούνται στην διαδικασία απονομής συντάξεων και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Με ικανοποίηση ενημερώθηκα ότι αυτό γίνεται σταδιακά και ευελπιστώ πολύ σύντομα να επιλυθούν τα όποια προβλήματα ώστε, με την δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, πολίτες και επιχειρήσεις να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.