Αγροτικό πετρέλαιο και έκτακτη ενίσχυση στην κτηνοτροφία μέσω de minimis ζητά ο Κόκκαλης

Μέτρα για την αναχαίτιση των αυξήσεων στο κόστος παραγωγής του πρωτογενή τομέα, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Συγκεκριμένα, με δήλωσή του ο Λαρισαίος πολιτικός τονίζει την αναγκαιότητα παροχής φθηνότερου καυσίμου για τους αγρότες, καθώς και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση της κτηνοτροφίας μέσω του προγράμματος deminimis.

Αναλυτικά η δήλωση του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Όλο το διάστημα της πανδημίας, από την έναρξη αυτής, ένα από τα βασικά ζητήματα στα οποία εστιάζαμε ήταν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο της χώρας μας. Και δυστυχώς, ενώ ζητούσαμε από την Κυβέρνηση να θεσπίσει δίχτυ προστασίας, εντούτοις, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μπήκαν στον αυτόματο πιλότο και πλέον βρέθηκαν αντιμέτωποι με μη διαχειρήσιμοκόστος παραγωγής, το οποίο επήλθε συνεπεία της αύξησης στις τιμές των καυσίμων, που επηρεάζουν άμεσα το κόστος για το αγροτικό ρεύμα και το αγροτικό πετρέλαιο. Ενώ μείζον ζήτημα υφίσταται με τις τιμές των ζωοτροφών που για τους κτηνοτρόφους είναι απαγορευτικές και για τις οποίες ενώ ήδη από τον Ιούνιο έχουμε καταθέσει ερώτηση, το Υπουργείο ούτε απήντησε ούτε έλαβε μέτρα.

Είναι προφανές ότι πλέον δεν μπορούμε να μιλούμε για πρόληψη. Πλέον είναι η στιγμή για μέτρα αντιστάθμισης, και δη για την θέσπιση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, του λεγόμενου αγροτικού πετρελαίου, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε αφήσει τον δημοσιονομικό χώρο ώστε να θεσμοθετηθεί ήδη από το 2019, καθώς και για μέτρα αντιστάθμισης της αύξησης του αγροτικού ρεύματος.  Όσο δε για τους κτηνοτρόφους, ο μόνος τρόπος για να συνεχίζουν να υπάρχουν και να μην αφανιστεί ο κτηνοτροφικός κλάδος, είναι η παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυση de minimis, που έχει να δοθεί στον κλάδο από το 2018.

Το τέλος της πανδημίας θα βρει τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα της χώρας εξουθενωμένο, εάνάμεσα δεν ληφθούν μέτρα αντιστάθμισης και στήριξης του αγροτικού εισοδήματος.»