Βαγενά: «Εφιάλτης ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά – ‘Ένα στα τρία νοικοκυριά κινδυνεύει με φτωχοποίηση»

Απαθής η κυβέρνηση παρακολουθεί εδώ και τέσσερις μήνες την πορεία έκρηξης των τιμών σε βασικά αγαθά, με τις αυξήσεις να αγγίζουν πλέον νούμερα που αλλάζουν την καθημερινότητα, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα: Φυσικό αέριο 73%, ρεύμα 50%, πετρέλαιο κίνησης 20%, ψωμί 25%, αμόλυβδη 30%.

Αναλυτές, καθηγητές οικονομικών και εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων προειδοποιούν για τον άμεσο κίνδυνο φτωχοποίησης που αντιμετωπίζουν ένα στα τρία ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκτιμώντας πως οι ανατιμήσεις θα γίνουν ακόμη εντονότερες το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, ήδη μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος. Αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολλές οι οικογένειες που εξοικονομούν πολύ οριακά τα προς το ζην. Πώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα διαχειριστούν την αύξηση 20% στο γάλα, 25% στο ψωμί και 50% στο ρεύμα;

Και ενώ ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης, καλεί καταναλωτές και παραγωγούς σε συστράτευση για συλλογική αντίδραση, η κυβέρνηση σφυρίζει κλέφτικα. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης προτρέπει τους πολίτες να ψάχνουν να βρουν τα προϊόντα που είναι σε έκπτωση στα σουπερμάρκετ και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας τους συμβουλεύει να κάνουν έρευνα αγοράς για χαμηλές τιμές και τους παραπέμπει σε ιδιώτες για φτηνό ρεύμα. Αυτή είναι η απάντηση της κυβέρνησης στο τσουνάμι ανατιμήσεων που περιμένει την ελληνική κοινωνία.

Συγκεκριμένα όσον αφορά την τιμή αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος, η Ελλάδα τον Αύγουστο «κατέκτησε» την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης μας διαβεβαίωνε τον Δεκέμβριο του 2020, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος τότε υπουργός, ότι «δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στις τιμές της ∆ΕΗ ούτε και στις τιμές των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας». Σύμφωνα δε με δήλωση του πρωθυπουργού τον Οκτώβριο του 2020, «η ∆ΕΗ αποτελεί ένα υποδειγματικό success story».

Ας έρθει τώρα ο κ. Μητσοτάκης να πει στις χιλιάδες οικογένειες που σε λίγο δεν θα έχουν να πάρουν γάλα και ψωμί στα παιδιά τους και που θα τους κόβουν το ρεύμα ότι είναι και αυτό ένα υποδειγματικό success story της κυβέρνησής του.