Λιακούλη: « Το ΠΑΣΟΚ, έδωσε αξία στον Άνθρωπο»

«Πέρασαν 47 χρόνια από τότε που ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, σαν σήμερα, ανακοίνωνε την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ενός δημοκρατικού, σοσιαλιστικού Κινήματος, που έμελλε να γίνει πρωταγωνιστής της μεταπολίτευσης.

Η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, παρότι 47 πλέον ετών, διατηρεί ατόφια την «πολιτική φρεσκάδα» της, γιατί αποτελεί ένα διαχρονικό, «Κοινωνικό Συμβόλαιο», μεταξύ του οράματος μιας προοδευτικής Πολιτείας και του Λαού της.

Σηματοδότησε και σηματοδοτεί ένα νέο τρόπο, με τον οποίο ο μέσος Έλληνας και η μέση Ελληνίδα αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους, αφού αμετάκλητα έγιναν κοινωνοί μιας πρωτόγνωρης, πανεθνικής, συλλογικής αυτοπεποίθησης.

Τότε,  ήταν η αρχή μιας πρωτοφανούς ιστορικής μετάβασης, που δεν σηματοδότησε μόνο την επιστροφή στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, την αποχουντοποίηση και τον εκδημοκρατισμό.

Ήταν η ανάδειξη της αξίας του Ανθρώπου, του κάθε Ανθρώπου: του εργάτη, του αγρότη, της Γυναίκας, του συνταξιούχου, του αντιστασιακού, καταργώντας την υπαρκτή και διάχυτη κατηγοριοποίηση των πολιτών  σε « Α’, Β’ και Γ’ κατηγορία»…

Το ΠΑΣΟΚ , οδήγησε τη χώρα σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές τομές, όπως η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, η αλλαγή του οικογενειακού δικαίου σε προοδευτικές κατευθύνσεις, η άνοδος των μισθών και συνεπακόλουθα του βιοτικού επιπέδου, το ΕΣΥ, τα ΚΑΠΗ, το ΑΣΕΠ, οι Ανεξάρτητες Αρχές, η είσοδος στο ευρώ, η αναδιάταξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα Σχέδια Καποδίστριας και Καλλικράτης, τα ΚΕΠ, το Βοήθεια στο Σπίτι, η  ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας, το Μετρό της Αθήνας, το διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, η γέφυρα του Ρίου, η Εγνατία Οδός, η  ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., η  Διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τόσα άλλα, που ήρθαν για να μείνουν και δικαίως πλέον,  να θεωρούνται αυτονόητα.

Σήμερα, Η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, προβάλλει και πάλι σαν το μεγάλο στοίχημα της σύγχρονης εποχής

Μέσα σε συνθήκες πανδημίας, η χώρα στάθηκε όρθια, χάριν του ΕΣΥ, μιας από τις μεγαλύτερες πολιτικές μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ, που λοιδορήθηκε όσο τίποτε άλλο.

Αυτό ακριβώς το ΕΣΥ, που μπήκε πάλι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, της ίδιας της ζωής, για να καταδειχθεί ότι μόνο μέσα από δημόσιες πολιτικές, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές απειλές .

Οι τόσο λοιδορημένες από πολλούς, σοσιαλιστικές ιδέες μας,  φαίνεται ότι επιστρέφουν και πρωταγωνιστούν πάλι.

Την ίδια ώρα, μέσα στον όλεθρο της πανδημίας και των φυσικών καταστροφών που στοιχειώνουν τη χώρα, επίκαιρη όσο ποτέ αναδεικνύεται η ανάγκη ενός ισχυρού Κοινωνικού Κράτους, που θα σταθεί δίπλα στον Άνθρωπο, θα τον αγγίξει θα τον νιώσει, θα τον φροντίσει..

Το ισχυρό Κοινωνικό Κράτος,  που ταυτόχρονα θα αντισταθεί στη συντηρητική λογική της παρούσας Κυβέρνησης,  που προβαίνει καθημερινά στην  άλωση του κράτους, υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα, είναι η μόνη, αυθεντική, προοδευτική δύναμη της χώρας, με μεταρρυθμιστικό προοδευτικό πρόσημο και βαθιά συναισθηματική και ιδεολογική σύνδεση με τον Λαό.

Επιστρέφουμε στις ρίζες μας και βρίσκουμε ξανά την ουσία μας, διορθώνουμε όλα όσα πρέπει, με σύγχρονο προσανατολισμό και με καθαρή ματιά στο παρόν και το μέλλον.

Το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο αναφοράς του καθένα, ιδρύθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα και το Λαό.

Ανήκει σε ΟΛΕΣ τις Ελληνίδες και σε ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες

Γι’αυτό μένει πάντα,  «πάνω στις στέγες, μέσα στις καρδιές» όλων και ετοιμάζει την νέα του «Καλημέρα».