Οι οινοπαραγωγοί της Νάουσας βυθίζουν 1.000 φιάλες ξινόμαυρο σε ποτάμι -Τι περιμένουν

Να αποδείξουν ότι η παλαίωση του κρασιού και σε ποτάμι μπορεί να εξασφαλίσει την ιδιαίτερη γεύση που αναζητούν οι λάτρεις του οίνου ανά τον κόσμο, επιχειρούν οι οινοπαραγωγοί Νάουσας, βυθίζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ως και 1000 φιάλες ξινόμαρου στον πυθμένα της….Αράπιτσας.

Έτσι, μπορεί να έχει ήδη αποδειχθεί ότι η βύθιση κρασιών στη θάλασσα εξασφαλίζει ενδιαφέροντα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στο κρασί, αλλά συμβαίνει άραγε το ίδιο και με το τρεχούμενο και γάργαρο νερό ενός ποταμού; Αυτό ακριβώς, φιλοδοξούν να ανακαλύψουν οι οινοπαραγωγοί, οι οποίοι για τα επόμενα χρόνια, εκτός από τα ….κελάρια τους, θα επισκέπτονται συχνά-πυκνά τον ποταμό Αράπιτσα, με την ευχή κάθε φορά να ανακαλύψουν τον δικό τους θησαυρό.

Πότε θα πραγματοποιηθεί η βύθιση των φιαλών κρασιού

Η βύθιση φιαλών κρασιού, του περίφημου ξινόμαυρου της Νάουσας, θα πραγματοποιηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου 2021, στον Χώρο Θυσίας των Ναουσαίων Ηρωίδων, και η δράση οργανώνεται στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg Europe Cult-Create για τις δημιουργικές βιομηχανίες και τον δημιουργικό τουρισμό, στο οποίο συμμετέχει ο δήμος Ηρωϊκής Πόλης Νάουσας με άλλους οκτώ εταίρους,

Παράλληλα, η βύθιση των κρασιών στον ποταμό, εντάσσεται στο πλαίσιο της πραγματοποίησης του Φεστιβάλ Τρύγου, που θα λάβει χώρα στο διάστημα από τις 24 Σεπτεμβρίου έως και τις 3 Οκτωβρίου φέτος (πέρυσι είχε αναβληθεί λόγω covid-19) και της ψηφιακής πλατφόρμας διασύνδεσης και προβολής μικρομεσαίων επιχειρήσεων τουρισμού. Τονίζεται δε ότι η δράση γίνεται σε συνεργασία με Σύνδεσμο Οινοπαραγωγών Νάουσας, τη Γαστρονομική Κοινότητα της περιοχής, την Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας, τον Εμπορικό Σύλλογο και τον Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης.

«Στόχος των δράσεων και εκδηλώσεων που οργανώνουμε στην μετά covid-19 εποχή, είναι να μπει η πόλη μας στο χάρτη των ταξιδιωτών που αναζητούν σε όλο τον κόσμο τα καλά κρασιά» σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Ηρωϊκής Πόλης Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας, προσθέτοντας πως «ο οινικός τουρισμός βρίσκεται σε άνθιση παγκοσμίως και η περιοχή μας μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς και συνάντησης, ακόμη και των πιο απαιτητικών ουρανίσκων».

Αναζητώντας τον δικό τους οινικό θησαυρό

«Η ιστορία μάς έχει αποδείξει ότι κρασιά που βρέθηκαν βυθισμένα από ναυάγια στο Αιγαίο και ζούσαν για χιλιάδες χρόνια στο νερό, όχι μόνο δεν έχασαν σε γεύση και “αίγλη”, αλλά αντίθετα η “εξαφάνισή” τους στον πυθμένα, λειτούργησε ευεργετικά, ώστε να καταστούν από ιδιαίτερα έως και…μοναδικά. Φιλοδοξούμε για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα με τη βύθιση των δικών μας κρασιών στην Αράπιτσα» επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του οινοποιητικού συνεταιρισμού “Οίνοι ΒΑΕΝΙ Νάουσα”, επικεφαλής των οινοπαραγωγών Ημθίας, Γιώργος Φουντούλης. Διευκρίνισε ότι 600 με 1000 φιάλες κρασιού, θα τοποθετηθούν σε σιδεροπαλέτες, και θα βυθιστούν στον πυθμένα της Αράπιτσας που «έχει μεγάλο βάθος και χαμηλές θερμοκρασίες», και υπογραμμίζοντας ότι σκοπός είναι να διατηρηθούν σε αυτό το ακραίο περιβάλλον για αρκετά χρόνια, πρόσθεσε: «έχουμε τις ειδικές γνώσεις που απαιτούνται προκειμένου να διαπιστώσουμε τις ιδιαιτερότητες που θα προκύψουν από τη διαδικασία αυτή».

Η Νάουσα διαθέτει 22 οινοποιεία

Υπενθύμισε ότι η περιοχή της Νάουσας διαθέτει 22 οινοποιεία και καλλιεργούνται περί τα 4.500 στρέμματα με αμπέλια, με «νούμερο ένα» ποικιλία αυτή του ξινόμαυρου, που εξάγεται σε πάνω από 45 χώρες στον κόσμο. Αποκάλυψε δε ότι στόχος των οινοπαραγωγών της Νάουσας είναι να διεισδύσουν στις αγορές των χωρών Βραζιλία, Ινδία, Κορέα και Ιαπωνία και γνωστοποίησε ότι ο τρύγος στην περιοχή θα ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου, με τη χρονιά να προοιωνίζεται……«αρκούντως καλή», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: iefimerida.gr