Μ. Χαρακόπουλος για ανακοίνωση των βάσεων: Προς όφελος των νέων η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η επιλογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τα ΑΕΙ, από τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αποδεικνύει την ορθότητα αυτής της ουσιαστικής μεταρρύθμισης. Η επί πολλά έτη λογική των “ανοικτών πανεπιστημίων”, ακόμη και σε υποψηφίους που είχαν βαθμολογία που άγγιζε τη μηδενική, αποτελούσε μια λανθασμένη επιλογή που προκαλούσε περισσότερα προβλήματα απ’ όσα υποτίθεται έλυνε. Διότι, όχι μόνον το επίπεδο πολλών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων έπεφτε ραγδαία, ενώ διευρυνόταν το χάσμα μεταξύ των σχολών της “πρώτης κατηγορίας” με τις υπόλοιπες, αλλά οδηγούσε χιλιάδες νέους σε μια σπατάλη χρόνου σε ατελέσφορες σπουδές, και τους γονείς τους να πληρώνουν ακριβά τις ψευδαισθήσεις ότι τα παιδιά τους σπουδάζουν, χωρίς, όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα, τη λήψη πτυχίου. Ο φετινός εξορθολογισμός, ο οποίος συνδυάστηκε με την αύξηση των επιθυμούντων να σπουδάσουν σε δημόσιο ΙΕΚ, θα είναι προς όφελος πρωτίστως των νέων μας που θα στραφούν έγκαιρα στην επαγγελματική εκπαίδευση.

Είναι καιρός πλέον να πάψουν οι φωνές του λαϊκισμού να πουλούν “προοδευτισμό” στις πλάτες της εκπαιδευτικής κοινότητας και κυρίως της νεολαίας. Πρέπει να αντιληφθούν ότι οι πρακτικές τους έχουν ξεπεραστεί από την ίδια την πραγματικότητα..

Θέλω να συγχαρώ τα παιδιά που πέτυχαν τους στόχους που είχαν θέσει και εισάγονται στις σχολές που επιθυμούσαν. Ανοίγει γι αυτά ένα νέο κεφάλαιο που θα τα εφοδιάσει με πολύτιμες γνώσεις και δεξιότητες ιδιαίτερα χρήσιμες στην περιπέτεια της ζωής. Και με αυτήν την ευκαιρία, όμως, να επαναλάβω ότι η μη εισαγωγή σε ένα ΑΕΙ δεν πρέπει να πτοεί έναν νέο. Είναι βέβαιο ότι η ζωή θα του παρουσιάσει πολλές ακόμη ευκαιρίες, και γι’ αυτό πρέπει να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση αρκεί να έχει επιμονή και προσήλωση στους στόχους του».