Κόκκαλης: «Να αποσυνδεθεί η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα από την ένταξη των αγροτών σε καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ενέργειας

Να σταματήσει η απαίτηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την υπαγωγή αγροτών σε καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Όπως σημειώνει ο κ. Κόκκαλης, ήδη αποστέλλονται σε πολλούς αγρότες της περιοχής μας και όχι μόνο, οι οποίοι ως καταναλωτές αγροτικής χρήσης μπορούν να καταστούν δικαιούχοι μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ, ηλεκτρονικά μηνύματα, με τα οποία ενημερώνονται, ότι προκειμένου να εγκριθεί η αίτησή τους στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΔΑΠΕΕΠ για Υπαγωγή σε Καθεστώς Μειωμένων Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ, θα πρέπει, σύμφωνα με την παράγραφο 1α του άρθρου 16, της ΥΑ υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/74949/926 (ΦΕΚ Β’ 3152/30.07.2020), να προσκομίζουν φορολογική ενημερότητα. Διαφορετικά, όσοι έχουν εκκρεμείς φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις, τόσο έναντι του κράτους ή των δημοτικών αρχών, δεν δύνανται να υπαχθούν στο Καθεστώς Μειωμένων Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ. Και επιπλέον ζητείται από τους αγρότες να ρυθμίσουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες άμεσα».

Ο Λαρισαίος πολιτικός τονίζει πως «το Υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να αξιολογήσει εκ νέου τις προϋποθέσεις ένταξης των αγροτών στο εν λόγω καθεστώς, διότι στην πράξη, είναι αδύνατο να υπάρχουν αγρότες χωρίς φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες, ειδικά μετά την μακρά περίοδο της πανδημίας και των θεομηνιών που έπληξαν αγροτικές περιοχές. Επομένως, αποκλείονται από το μέτρο αυτό, παρά το γεγονός ότι εντάσσονται στις επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχουν ρήτρα Κεκτημένης Επιλεξιμότητας  (Grand-fathering) και υπέρ των οποίων θεσπίστηκε το μέτρο αυτό».

Έτσι, καλεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας «να προβεί άμεσα σε τροποποίηση του άρθρου 16 της επίμαχης Υπουργικής Απόφασης και να αποσυνδέσει την ένταξη των δικαιούχων στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων από τυχόν φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες. Άλλως το μέτρο θα παραμείνει κενό γράμμα χωρίς εφαρμογή και χωρίς πραγμάτωση του σκοπού του».