Κόκκαλης: Να εντοπίσουμε άμεσα τους ευάλωτους δανειολήπτες για να αποφύγουμε τους επικείμενους πλειστηριασμούς

Κάλεσμα στο Υπουργείο Οικονομικών άμεσα να διευκολύνει την διαδικασία πιστοποίησης των ευάλωτων νοικοκυριών και άμεσα να θεσμοθετήσει με νόμο την εξαίρεση τους από τους πλειστηριασμούς μέχρι την πλήρη καταγραφή όλων των πραγματικά ευάλωτων, απευθύνει με δήλωσή του ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κόκκαλη: «H περίοδος χάριτος εξαιτίας της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού και ανέστειλε τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας έχει ήδη παρέλθει. Ο πτωχευτικός νόμος 4738/2020 βρίσκεται ήδη σε ισχύ και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την επικείμενη τροποίηση των διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που βρίσκεται σε διαβούλευση και αποσκοπεί στην ταχεία επιτάχυνση της διενέργειας των πλειστηριασμών υπέρ των Τραπεζών, θέτει ασφυκτικά πλαίσια για τους δανειολήπτες. Με ανάλογη «επιτάχυνση» θα πρέπει να κινηθούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες, ώστε να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους.

Σημειωτέον βέβαια ότι πρόκειται περί κάλπικης προστασίας, διότι στην ουσία ο νέος πτωχευτικός νόμος έχει μια αντικοινωνική αντίληψη, καθώς προστασία σημαίνει ένταξη των ακινήτων στον φορέα απόκτησης κατοικιών και διαμονή των δανειοληπτών σε αυτό έναντι μισθώματος. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία ο μοναδικός τρόπος να προστατευτούν τα ευάλωτα νοικοκυριά είναι η απόκτηση μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας για την 1η κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, της σχετικής βεβαίωσης. Όμως η διαδικασία αυτή εμφανίζει προβλήματα και δεν φαίνεται να αποδίδει, αφήνοντας τους ευάλωτους δανειολήπτες εκτεθειμένους στους επικείμενους ταχείς πλειστηριασμούς.

Το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει άμεσα να διευκολύνει την διαδικασία πιστοποίησης των ευάλωτων νοικοκυριών και άμεσα να θεσμοθετήσει με νόμο την εξαίρεση τους από τους πλειστηριασμούς μέχρι την πλήρη καταγραφή όλων των πραγματικά ευάλωτων.»