Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Παναγίας Δεμερλιώτισσας

Με μεγαλοπρέπεια και Θεία κατάνυξη εορτάστηκε χθες ανήμερα της εορτής της, η Παναγία Δεμερλιώτισσα στο χωριό Σταυρός Φαρσάλων (παλιό Δεμερλί, απ’ όπου και ονομάστηκε).

Φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά ίσχυαν οι περιορισμοί που έχουν τεθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και δεν πραγματοποιήθηκε λιτανεία της εικόνας σε δρόμους του χωριού την παραμονή της εορτής, όπως επίσης και η καθιερωμένη εμποροπανήγυρη πέριξ του Ιερού ναού, παρά μόνο η περιφορά της εικόνας της Παναγίας εντός του προσκυνήματος.

Ωστόσο, και φέτος οι πιστοί συνέρρευσαν να πάρουν την χάρη και να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, σταδιακά το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων.

Την παραμονή της εορτής 22 Αυγούστου τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεου, ενώ ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Θεία λειτουργία, από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αμφιλόχιος Παπανδρέου, Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Αναφερόμενος στην εορτή της Παναγίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος στο κήρυγμα του, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: Γιορτάζουμε ένα θάνατο, αλλά στο χώρο της Εκκλησία, ο θάνατος δεν λέγεται θάνατος αλλά Κοίμησις, όπου στην συνέχεια ακολούθησε η μετάστασή της Παναγίας στους ουρανούς. Η Παναγία ένας άνθρωπος σαν και εμάς, που μετέχει στη δόξα της Τριαδικής Θεότητας, ένας άνθρωπος τέλειος, άρα αφού εκείνη πήγε, μπορούμε και εμείς να ακολουθήσουμε. Αυτό εορτάζουμε σήμερα, δεν γιορτάζουμε τον θάνατό της, για να λυπηθούμε, αλλά γιορτάζουμε την Κοίμησή της, γιατί μας άνοιξε έναν ουράνιο δρόμο, μια ουράνια πορεία.

Προς το τέλος της ομιλίας του σημείωσε: “Θελήσαμε χωρίς να στεναχωρήσουμε και να δημιουργήσουμε κανένα πρόβλημα να κάνουμε μια πολύ σύντομη Ιερά πομπή της Παναγίας μας, γύρω από το προσκύνημα της, για να πάρουμε την ευλογία της και να ατενίσουν όλοι το Ιερό της εικόνισμα, να κάνουν όλοι το Σταυρό τους, και να παρακαλέσουν την Παναγία που περνάει από μπροστά τους, να είναι συνεχώς έμπροσθεν στη ζωή τους, να τους δυναμώνει και να τους χαριτώνει”. Όπως σημείωσε ο ίδιος στο λόγο του, αυτό δεν το έκανε ως κάποια μορφή αντίδρασης, παρότι είναι βαθύτατα θλιμμένος με όσα διαδραματίζονται στην πατρίδα μας το τελευταίο διάστημα. Ως παράδειγμα παρέθεσε την απαγόρευση της λιτανείας της εικόνας ανήμερα της Παναγίας πριν από κάποιες ημέρες, με απόφαση των Κυβερνώντων, όπου την ίδια ώρα έναντι της Παναγίας επιτρέπουν να περιφέρουν μια κούκλα τρίμετρη (εννοώντας την Αμάλ), επικρίνοντας τους, για αυτή την απόφαση καθώς οι Έλληνες, όπως υποστήριξε, ήταν οι πρώτοι μετανάστες και δέχθηκαν στην πατρίδα τους, τους πρώτους μετανάστες. Τόνισε το έργο που επιτελεί η εκκλησία καθημερινά για τους πρόσφυγες και μετανάστες εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν από την πολιτεία, με το γραφείο προσφύγων και μεταναστών που λειτουργούσε από το 1970 και έκανε γνωστή την πρόσθεση του, πριν από κάποιο διάστημα, για την δημιουργία ξενώνα εντός του Ιερού προσκυνήματος, που θα στέγαζε μικρά παιδιά, τα οποία ήταν κυνηγημένα από την χώρα τους. Κλείνοντας, ανέφερε ότι με αυτό τον τρόπο όλοι αυτοί που παίρνουν αποφάσεις, αποιεροποιούν τον λαό του Θεού, προσπαθώντας να τους δώσουν άλλες κατευθύνσεις και άλλα μηνύματα.

Δείτε το βίντεο

Το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων την παραμονή της εορτής, η βουλευτής Λάρισας κ. Ευαγγελία Λιακούλη, ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Φαρσάλων κ. Κων/νος Δαμιανός, οι αντιδήμαρχοι Φαρσάλων κ.κ. Σοφία Χατζηπλή, Σταύρος Κουκουλιός, ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ κ. Νίκος Γκατζόγιας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Μαρία Ίφου, Κων/νος Τύμπας, Γιάννης Γκέβρος, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων κ. Αναστάσιος Δραχμάνης, ο διοικητής του Α.Τ. Φαρσάλων Θωμάς Γκούτας, ο πρόεδρος της κοινότητας Σταυρού κ. Μιχάλης Στάικος, μέλη του τοπικού συμβουλίου και αρκετός κόσμος.

Δείτε όλο το βίντεο του Εσπερινού

 

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία Γ.Γ.