“Ιστορική αναδρομή στην Αρχαία Ερέτρια”

Μαγευτική βραδιά υπό το φως της πανσελήνου στον αρχαιολογικό χώρο της Ερέτριας

Για πρώτη φορά ζωντάνεψε ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας πόλης στην Ερέτρια Φαρσάλων. Πολλοί ήταν οι πολίτες που κατέκλυσαν την τοποθεσία, για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Αρχαιόφιλος Πολιτιστικός Σύλλογος Ερέτριας Φαρσάλων, με ομιλήτρια την φιλόλογο κ. Βασ. Βαρακλιώτη, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Φαρσάλων και την άδεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο δήμαρχος κ. Μ. Εσκίογλου, αναφέροντας ότι έχει δεσμούς με τη περιοχή. Επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά την συνέχιση της αρχαιολογικής ανασκαφής και ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να έρθει η αποστολή του Ιταλικού πανεπιστημίου της Μεσσήνης, ότι έχει διαθέσει το κονδύλι των 40.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό καθώς και οτο θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια του συλλόγου.

Ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Ηλίας Γιαννακός ευχαρίστησε την ομιλήτρια της βραδιάς και προσωπικά τον Δήμαρχο Φαρσάλων, καθώς και τον πρόεδρο της κοινότητας για την άρτια διεξαγωγή της εκδήλωσης. Αναφέρθηκε επίσης στο έργο και τον σκοπό του συλλόγου και επισήμανε ότι είναι σύλλογος όλων των οικισμών της πρώην κοινότητας Ερέτριας.

Στην ομιλία της, η φιλόλογος κ. Βασιλική Βαρακλιώτη αναφέρθηκε πρώτα την ιστορία του αρχαιολογικού χώρου στη θέση Τσαγγλί Μαγούλα, (Νεολιθική εποχή), ότι αφορμή για την ανασκαφή ήταν η διάνοιξη της γραμμής για το τραινάκι των μεταλλείων Ερέτριας από τον Αποστολίδη. Μίλησε για τις έρευνες του μεγάλου Έλληνα αρχαιολόγου Χρήστου Τσούντα, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά και στους Άγγλους αρχαιολόγους A.Wace και M. Thompson και στην παρουσίαση των αρχαιολογικών ευρημάτων και για τα μουσεία που αυτά φυλάσσονται σήμερα.

Στην συνέχεια μίλησε για την ιστορία της αρχαίας Ερέτριας, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 2,5 χιλ. από τη Μαγούλα, είναι σε συνέχεια της Τσαγγλί Μαγούλα, και ότι η πόλη άνηκε διοικητικά στην Αχαΐα Φθιώτιδα.

Παρουσίασε διαχρονικά την ιστορία της αρχαίας πόλης, δίνοντας πληροφορίες για τους αρχαιολόγους και ξένους περιηγητές που ασχολήθηκαν με την ιστορία της αρχαίας πόλης, (Γιαννακόπουλος, Kern, Ussing, Bursian, Stahlin, Leake, Blum), για τα τείχη και την οχύρωση, από πού προέρχεται το όνομα της πόλης, τη σχέση της με τη Ευβοϊκή Ερέτρια, για το Τέμενος, ότι στην πόλη λατρεύονταν ο Θεός Απόλλων και τέλος έδωσε πληροφορίες για τις επιγραφές που βρέθηκαν, τις επιτύμβιες στήλες και που βρίσκονται σήμερα. Χαρακτηριστική τόνισε είναι η επιγραφή: «Μεθίστας Πιθούνιος Άπλουνι», δηλαδή ο Μεθίστας ο γιος του Πίθωνος στον Απόλλωνα.  Η χρήση του Άπλουν αντί του Απόλλων, αποδίδεται στη θεσσαλική-αιολική διάλεκτο. Επίσης ονόματα που βρέθηκαν στις στήλες: Πολύξενος,  Μνάσων, Αλέξανδρος, Σύντοχος, Ζωσίμη, Δαμόξενος, Σώσανδρος,  Εύβουλη κλπ.

Τέλος αναφέρθηκε και στη σύγκρουση των Μακεδόνων του Φιλίππου Ε΄ με τους Ρωμαίους με τον Φλαμινίνο, που έλαβε χώρα στα μέρη μας, στη μάχη δηλαδή του έτους 197 πΧ στη θέση Κυνός Κεφαλαί που έληξε με την ήττα των Μακεδόνων και της μακεδονικής φάλαγγας. Σημειώνεται ότι οι Ρωμαίοι είχαν στρατοπεδέψει στην Ερέτρια το προηγούμενο βράδυ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος κ. Μάκης Εσκίογλου, η αντιδήμαρχος Φαρσάλων κ. Σοφία Χατζηπλή, η ειδική συνεργάτιδα του δημάρχου κ. Άννα Φλωρά, ο πρόεδρος της κοινότητας Ερέτριας κ. Ανέστης Χατζηευφραιμίδης, ο εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου κ. Κ. Σπανός ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γ. Κοντομήτρος και πλήθος κόσμου.

Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκαν σε όλους  παραβρέθηκαν,  γλυκά, διάφορα  αρτοποιήματα, καθώς επίσης και αναψυκτικά.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία Γ.Γ.