Αναβαθμίζονται ενεργειακά ΕΠΑΛ & 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο Φαρσάλων

Δυο σημαντικά έργα σε σχολικές μονάδες, πρόκειται να δημοπρατήσει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Φαρσάλων εντός του Σεπτεμβρίου 2021 που θα βελτιώσουν σημαντικά την εξοικονόμηση ενέργειας αυτών των κτιρίων.

Πιο συγκεκριμένα αναμένεται να δημοπρατηθούν η ενεργειακή αναβάθμιση του ΕΠΑΛ Φαρσάλων προϋπολογισμού 809.100 € και του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου Φαρσάλων προϋπολογισμού. 759.500 €. Η χρηματοδότηση και των δυο έργων γίνεται μέσω από το «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014 –2020».

Ενεργειακή αναβάθμιση ΕΠΑΛ Φαρσάλων

Πρόκειται για υφιστάμενα κτίρια εκπαίδευσης Ενεργειακής Κατηγορίας Z και Ε, τα οποία μετά την βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών τους αναμένεται να αναβαθμιστούν στην Κατηγορία B του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).

Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

– Εφαρμογή συστήματος θερμομόνωσης των κτιριακών κελυφών.

– Εφαρμογή συστήματος θερμομόνωσης στις στέγες των κτιρίων.

– Αντικατάσταση των κουφωμάτων και των υαλοπινάκων με νέα θερμομονωτικά.

– Αντικατάσταση των φωτιστικών παλαιού τύπου με σύγχρονα φωτιστικά τεχνολογίας LED.

– Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης, με αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης πετρελαίου με φυσικό αέριο.

– Ενεργειακή αναβάθμιση 1ου Γυμνασίου – Λυκείου Φαρσάλων

Πρόκειται για υφιστάμενο σχολικό κτίριο Ενεργειακής Κατηγορίας Ζ, το οποίο αναμένεται να αναβαθμιστεί σε Κατηγορία Β με βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών του.

Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

Θερμομόνωση κελύφους, αντικατάσταση κουφωμάτων, παρεμβάσεις στο σύστημα θέρμανσης, τοποθέτηση φωτιστικών LED.

Από την υλοποίηση τoυ έργου αναμένεται η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας του κτιρίου και η μείωση των εκπομπών CO2 και παράλληλα η αναβάθμιση των συνθηκών θερμικής άνεσης και, κατ’ επέκταση, η ποιοτική βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του σχολείου και της διαβίωσης των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.