Λιακούλη: «Καταδικάζουν σε μισθούς πείνας, τους  εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων!» 

Αναφορά προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, κ. Μ. Βορίδη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ν. Κεραμέως, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη, κατέθεσε από κοινού με την Πρόεδρο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, η βουλευτής Λάρισας και κοινοβουλευτική Τομεάρχης Εσωτερικών, Ευαγγελία Λιακούλη, που αφορά στην ανοιχτή επιστολή 31 Σωματείων Εργαζομένων στην Καθαριότητα Σχολικών Κτηρίων, με την οποία εκφράζουν την αγανάκτησή τους σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την έγκριση πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ στους Δήμους της χώρας,  για την κάλυψη της καθαριότητας σχολικών μονάδων.

Όπως καταγγέλλουν τα σωματεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Σύνδεσμος Προσωπικού Καθαριότητας Βορείου Ελλάδας και Θεσσαλίας, με πρόσφατο έγγραφό του, το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καλεί όλους τους δήμους της χώρας να προχωρήσουν σε προκηρύξεις των θέσεων για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων για το διδακτικό έτος 2021-2022, ακριβώς με τον ίδιο αριθμό εγκεκριμένων ανθρωποωρών, αλλά με δυνατότητα 6.008 επιπλέον προσλήψεων, ακόμα και δίωρης ημερήσιας απασχόλησης- καταδικάζοντας έναν κλάδο των 9.474 εργαζομένων, σε μισθούς κυριολεκτικά πείνας.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι αυτή η απόφαση, είναι απαράδεκτη πολιτικά και κοινωνικά ανάλγητη, αφού το αρμόδιο Υπουργείο κατά το διδακτικό έτος 2020-2021 ενέκρινε συνολικά 45.922 ημερήσιες ανθρωποώρες για τον καθαρισμό των σχολικών κτιρίων της χώρας οι οποίες, αν και δεν επαρκούσαν για τις ανάγκες καθαριότητας, επιμερίστηκαν σε 9.474 προσλήψεις, ήτοι 5.500 θέσεις πλήρους απασχόλησης και 4.474 μερικής απασχόλησης (3 ωρών ημερησίως). Φέτος, για το διδακτικό έτος 2021-2022, με τα ίδια κονδύλια και τις ίδιες ανθρωποώρες, δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να προκηρύξουν μέχρι και 15.482 θέσεις εργασίας στην καθαριότητα σχολικών κτιρίων, ακόμα και με δίωρη απασχόληση, μειώνοντας έτσι δραματικά τις αποδοχές των εργαζομένων στα  180€ , από τα 700€ της πλήρους απασχόλησης και τα 330€ της μερικής.

Για την συγκεκριμένη αναφορά, η βουλευτής και Τομεάρχης Εσωτερικών , κ Λιακούλη, δήλωσε:

« Με απίστευτη αναλγησία, αλλά και φανερή πολιτική πονηρία, το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών , δίνει τη δυνατότητα στους δήμους της χώρας , για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων, να επιμερίσουν τις ακριβώς ίδιες με πέρσι εγκεκριμένες ανθρωποώρες,  σε 6.008 επιπλέον νεοπροσλαμβανόμενους. Με απλά λόγια, καλείται ένας εργαζόμενος να ζήσει την οικογένειά του με 180€ και αυτό να θεωρείται απολύτως φυσιολογικό για την Κυβέρνηση, η οποία σπεύδει να το θεσπίσει και με εγκύκλιο. Το Υπουργείο οφείλει άμεσα να αναθεωρήσει την απόφασή του αυτή. Είναι μια απαράδεκτη απόφαση, που προσβάλλει τους εργαζόμενους, αλλά και κάθε πολίτη.  Όμως και η αυτοδιοίκηση, οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντισταθεί στις πελατειακές λογικές, τις οποίες σαφώς επιδιώκει η  Κυβέρνηση, ζητώντας συμμάχους στην τοπική κοινωνία, «κλείνοντας το μάτι» στους δήμους και προτείνοντας περισσότερες προσλήψεις για τις ίδιες θέσεις και ώρες, έστω με αποδοχές πείνας! Η αυτοδιοίκηση, με τις αποφάσεις της οφείλει να διασφαλίζει την στοιχειώδη αξιοπρέπεια για τους εργαζομένους της και να προασπίζεται το κύρος της »