Κ. Αγοραστός: Ξεκινούν τα μέτρα διαχείρισης του πληθυσμού των αγριόχοιρων στη Θεσσαλία

Με αίτημα των πληττόμενων παραγωγών στα κατά τόπους Δασαρχεία, τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής ή τον ΕΛΓΑ ξεκινούν τα μέτρα για την διαχείριση του πληθυσμού των αγριόχοιρων στη Θεσσαλία. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός παρουσίασε την ειδική διαδικασία που χρειάζεται να  ακολουθήσουν οι  παραγωγοί και υπογράμμισε ότι φέτος το πρόβλημα εμφανίζεται πολύ έντονο, με εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες και σοβαρές επιπτώσεις στην κτηνοτροφική παραγωγή λόγω της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών αλλά και των ασθενειών που μεταφέρουν τα αγριογούρουνα στα βοοειδή ( αφρικανική πανώλη των χοίρων). Επιπλέον τίθεται και θέμα οδικής ασφάλειας,  με αυξημένο κίνδυνο  και καταγεγραμμένα περιστατικά ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο των ορεινών  αλλά και περαστικών αγροτικών περιοχών. Το θέμα  του ανεξέλεγκτου υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων, είχε απασχολήσει τη συνάντηση που είχε πρόσφατα ο Περιφερειάρχης με τα προεδρεία της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, στη διάρκεια της οποίας ο Κ. Αγοραστός επικοινώνησε με τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα,  προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για τη διαχείριση του προβλήματος.

Συγκεκριμένα:

1) Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους δασικές Υπηρεσίες, Δ/νσεις Κτηνιατρικής και ΕΛΓΑ προκειμένου να διαπιστωθούν και να καταγραφούν ο υπερπληθυσμός αγριόχοιρων και εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες.

2) Όπου διαπιστώνονται και καταγράφονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες υπερπληθυσμοί αγριόχοιρων και εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες οι κατά τόπους δασικές υπηρεσίες εισηγούνται ιεραρχικά στο συντονιστή έκδοση απόφασης δίωξης ημίαιμων, μηδεσποζόμενων χοίρων και αγριόχοιρων σε αγροτικές και λοιπές περιοχές και συγκρότηση συνεργείων δίωξης από έμπειρους κυνηγούς μέλη τοπικών κυνηγετικών συλλογων.

3) Μετά τη συγκρότηση περιφερειακού συντονιστικού οργάνου θα μπορούν οι κατά τόπους δασικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τη Δ/νση Κτηνιατρικής και την Κυνηγετική Ομοσπονδία, να συγκροτούν με απόφαση Δασάρχη συνεργεία δίωξης ή ομάδες κυνηγών κατάτόπους.

4) Σε περίπτωση εντοπισμού από έμπειρους κυνηγούς νεκρού ζώου ή αιμορραγούντος ζώου να απευθύνονται άμεσα στις κατά τόπους Δ/νσεις Κτηνιατρικής.