Σημαντικά επέδρασε η καραντίνα στα παιδιά

Τι έδειξε έρευνα των Ενεργών Πολιτών Φαρσάλων για την καθημερινότητά τους μακριά από το σχολείο

Στο όμορφο προαύλιο του Σχολικού Μουσείου στα Bρυσιά Φαρσάλων πραγματοποιήθηκε η έκθεση των γραμμάτων που απέστειλαν τα παιδιά, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου των Ενεργών Πολιτών Φαρσάλων προς αυτά, ώστε να περιγράψουν τα συναισθήματά τους στη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης. Από την συγκεκριμένη έκθεση βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα για την δύσκολη περίοδο που ήρθαν αντιμέτωπα τα παιδιά.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Ενεργοί Πολίτες, αυτό που εισέπραξαν από την αλληλεπίδραση, μέσω της συγκεκριμένης δράσης με τα παιδιά ήταν η εξής: “Μέσα από τα γράμματα τους, καταλάβαμε αυτά που ζήσανε, αυτά που νιώσανε και πως επηρεάστηκαν σε αυτή την τόσο παράξενη σχολική χρονιά που ζήσανε φέτος. Λάβαμε γράμματα που μας σόκαραν, μας ξάφνιασαν και μας έκαναν να γελάσουμε πολύ, έτσι όπως μόνο τα παιδιά διηγούνται με τον δικό τους χιουμοριστικό τρόπο! Αλλά και μας έδειξαν και τόνισαν τα πιο σημαντικά πράγματα στην ζωή μας. Μας έδειξαν την μεγάλη σημασία της κανονικότητας της καθημερινότητας, όπως το σχολείο, οι φίλοι, οι παρέες, οι εκδρομές, το ομαδικό παιχνίδι, η σημασία της επαφής με τους παππούδες – γιαγιάδες και ο κοινός χρόνος με τους γονείς. Τα παιδιά εξέφρασαν τα συναισθήματά τους απλά, ξεκάθαρα και μίλησαν μέσα απ’ την ψυχή τους.

Με λίγα ρήματα, ουσιαστικά, επίθετα και ζωγραφιές απέδωσαν πλήρως την κατάσταση στην περίοδο της καραντίνας.

Λέξεις όπως  «μου ‘λειψε», «με στεναχωρεί», «εύχομαι», «βαριόμουν», «δεν θέλω άλλο τον κορονοϊό στη ζωή μου», «δεν μπορώ να βρω τους φίλους μου» «είναι δύσκολο να φοράμε μάσκα» τις συναντούμε πολύ στα γράμματά τους” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτουν για τα μαθήματα της τηλεκπαίδευσης: “Όσο για τα μαθήματα της τηλεκπαίδευσης είναι κοινή ομολογία, ότι όλοι θέλανε να βρίσκονται στο σχολείο τους”.

Έκαναν αναφορά ακόμα για την αλλαγή των ωραρίων τους στην καθημερινότητά τους, για το χρόνο που μοιράστηκαν με τους γονείς τους, για τις καινούργιες δραστηριότητες που απέκτησαν και ότι έμαθαν να εφαρμόσουν κανόνες υγιεινής, έμαθαν την ενσυναίσθηση και την ατομική ευθύνη.

Οι Ενεργοί Πολίτες Φαρσάλων σημείωσαν ότι το συγκεκριμένο υλικό θα βιβλιοδετηθεί και θα εκτεθεί στο Σχολικό Μουσείο, αποτελώντας έτσι ένα τεκμήριο αυτής της “περίεργης” περιόδου.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε καθώς βράδιασε, με την παρατήρηση των άστρων και της σελήνης, με την καθοδήγηση του κ Γιωργου Μπιρσιάνη – υπεύθυνου του Σχολείου Αστρονομίας ταξιδεύοντας για ακόμη φορά τους επισκέπτες νοερά στον έναστρο ουρανό.