Ε. Λιακούλη:«Σοβαρές καθυστερήσεις στις αγροτικές άδειες γεωτρήσεων και χρήσης νερού»

Σε ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εσωτερικών προχώρησε με πρωτοβουλία της η βουλευτής ν. Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, σε σχέση με τις παρατηρούμενες σοβαρές καθυστερήσεις στις αγροτικές άδειες γεωτρήσεων και τις άδειες χρήσης νερού, εξαιτίας αβελτηριών της Πολιτείας, που έχουν να κάνουν κυρίως με τις ελλείψεις προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και την αδικαιολόγητα μεγάλη γραφειοκρατία.

Όπως επισημαίνει στο κείμενο της ερώτησής της η Λαρισαία βουλευτής:

«Ένα ακόμη πρόβλημα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αγρότες της χώρας, το οποίο έρχεται να προστεθεί στην πληθώρα ζητημάτων που τους απασχολούν, κι έχει να κάνει με τις άδειες γεωτρήσεων και χρήσης νερού, οι οποίες καθυστερούν χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, οι άδειες γεώτρησης κατατίθενται από τους ενδιαφερόμενους στους κατά περίπτωση δήμους κι από εκεί μεταβιβάζονται στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Περιφερειών, οι οποίες και τις εκδίδουν. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου ενώ τα σχετικά δικαιολογητικά έχουν κατατεθεί από το 2012, οι άδειες δεν έχουν εκδοθεί μέχρι …σήμερα (!).

Οι λόγοι είναι ότι ορισμένες Αποκεντρωμένες λειτουργούν στοχευμένα με προτεραιότητα στις νέες άδειες εκτέλεσης έργου, αφήνοντας τις υφιστάμενες να καθυστερούν ή ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ειδικές υδρολογικές μελέτες σε προστατευόμενες περιοχές δεν εκδίδονται, γιατί δεν υπάρχει η ειδικότητα των Γεωλόγων…

Όμως, όταν  δεν υπάρχει άδεια γεώτρησης, τότε δεν μπορεί να εκδοθεί και άδεια χρήσης νερού από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), ενώ χωρίς άδεια χρήσης νερού ο ενδιαφερόμενος αγρότης δεν μπορεί να εξασφαλίσει αγροτικό ρεύμα, με αποτέλεσμα να  αναγκάζεται να ποτίζει με γεννήτριες, αλλά κι ακόμη περισσότερο να μη μπορεί να μεταβιβάσει το αγροτεμάχιο στα παιδιά του.

Δεδομένου ότι ο τόσο πολύτιμος πρωτογενής τομέας της χώρας , χωρίς νερό δεν δύναται να ευδοκιμήσει, αλλά κι επειδή για τη δήλωση νομιμοποίησης κάθε γεώτρησης, νέας ή υφιστάμενης,πέραν του κόστους το οποίο υπολογίζεται σε 15 έως 20 χιλιάδες ευρώ, απαιτούνται και περίπου δεκαπέντε (15) δικαιολογητικά (!), τα οποία δεν είναι πάντοτε τα ίδια, αλλά δύνανται να διαφοροποιηθούν κατά περίπτωση (!), ρωτώ τους συναρμόδιους κ.κ. Υπουργούς, για το πως σκέφτονται να απλοποιήσουν την όλη διαδικασία έκδοσης αδειών γεωτρήσεων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι αγρότες της χώρας. Επιπλέον, ρωτώ συγκεκριμένα τον κ. Υπουργό Εσωτερικών, για το αν σκοπεύει να ενισχύσει με υπαλλήλους, τις αρμόδιες υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων που έχουν ως έργο τους την έκδοση αδειών γεωτρήσεων και χρήσης νερού»