Πανηγύρισε η Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου στο Κατωχώρι Φαρσάλων

Με την δέουσα ιεροπρέπεια εορτάστηκε και φέτος, τηρουμένων των σχετικών υγειονομικών μέτρων προστασίας, η Εκκλησία της Θεσσαλιώτιδος και των Φαναριοφερσάλων, την πανευφρόσυνη ιερά μνήμη της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου στο Κατωχώρι Φαρσάλων.

Το απόγευμα της Τρίτης 27 Ιουλίου, παραμονή της εορτής της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό μετ’  αρτοκλασίας στον ομώνυμο εορτάζοντα Ιερό Προσκυνηματικό Ναό στο Κατωχώρι Φαρσάλων, πλαισιούμενος από κληρικούς της Αρχιερατικής Περιφερείας Φαρσάλων. Επίσης παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Γιώργος Λαδόπουλος,  ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων κ. Κων/νος Δαμιανός,  οι Αντιδήμαρχοι Φαρσάλων κ.κ. Σοφία Χατζηπλή, Χρήστος Μπασαγιάννης, Σταύρος Κουκουλιός, Δημήτρης Γούσιας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Φαρσάλων κ.κ. Δέσποινα Συροπούλου, Ιουλία Αγγελακοπούλου, Βασίλης Πατσιούρας,  ο Πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος κ. Βασίλειος Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος Ευυδρίου κ. Νίκος Γούσιος και πλήθος κόσμου.

Μετά το τέλος της αρτοκλασίας και την ευλόγηση των μήλων της Αγίας Ειρήνης ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Τιμόθεος εκήρυξε επικαίρως τον θείο λόγο, αναφερόμενος στο βίο της Αγίας Ειρήνης, ηγουμένης της Ιεράς Μονής του Χρυσοβαλάντου, η οποία αναζήτησε τον μοναχικό ασκητικό βίο, προκειμένου μέσα από την οσιακή ζωή της, την παρθενία της, την καθαρότητα της ψυχής και του σώματός της, να θεώσει το πρόσλημμα, δηλαδή την ανθρώπινη φύση της και να την παραδώσει στο Θεό. Όπως χαρακτηριστικώς τόνισε: «Η Αγία Ειρήνη επροσηύχετο και τα κυπαρίσσια έγερναν τις κορυφές τους, για να δείξουν την μεγαλωσύνη της καρδιάς της». Αναφέρθηκε επίσης στο θαυμαστό γεγονός κατά το οποίο ο Ευαγγελιστής Ιωάννης προσέφερε τρία μήλα στην Αγία Ειρήνη με σκοπό να επιβεβαιώσει την αγιότητά της, ότι οι ασκητικοί κόποι, οι προσευχές, οι νηστείες και οι μετάνοιες και ο αγώνας της να ενωθεί με τον Χριστό έχουν αποτέλεσμα. Προσέλαβε καρπό παραδείσιο και τον εγεύθηκε εν ζωή, ώστε ο Θεός της εχάρισε την παραδείσια γεύση ενόσο ζούσε.

Το πρωί της Τετάρτης 28 Ιουλίου, αγιώνυμο ημέρα της εορτής, τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Κατωχωρίου Φαρσάλων.

Κείμενο-Φωτογραφίες: Αλ. Αναγνωστόπουλος

Φωτογραφίες: Δ. Καραγιάννης