Βαγενά: «Προκλητική κοροϊδία η αύξηση κατά 13 ευρώ μεικτά στον κατώτατο μισθό»

Ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα το πρωί, μας είπε λίγο πολύ ότι, παρά τις αντιρρήσεις των Συνομοσπονδιών των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των μεγάλων επιχειρήσεων και των εμπόρων, που είχαν ζητήσει το πάγωμα του κατώτατου μισθού, εκείνος πάτησε πόδι και, επειδή εμπιστεύεται τον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας και επειδή είναι πολύ γενναιόδωρος, αποφάσισε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 13 ευρώ μεικτά ή αλλιώς κατά 52 λεπτά του ευρώ την ημέρα. Μας είπε, επίσης, ότι πρόκειται για «μια συμβολική, αλλά απολύτως ρεαλιστική αύξηση».

Κατ’ αρχάς, τι είναι ο κατώτατος μισθός, δώρο για να μιλάμε συμβολική κίνηση; Δηλαδή λέει στους χαμηλόμισθους ότι πρέπει να τον ευχαριστούν για τις ευγενικές του προθέσεις, αλλά και ότι, κακά τα ψέματα, το ρεαλιστικό στην περίπτωσή τους είναι αέρας κοπανιστός; Καταλαβαίνει άραγε αυτός, που δεν δούλεψε ποτέ πραγματικά στη ζωή του και που τολμά να μιλάει για «εξαρτημένους από τον μισθό τους», ότι κάποιοι άνθρωποι δουλεύουν όλη μέρα σαν σκλάβοι και παρόλα αυτά δεν «βγαίνουν»;

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης άφησε παγωμένο τον κατώτατο μισθό επί δύο χρόνια παρά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και αφού νομιμοποίησε την απλήρωτη εργασία και οδήγησε σε τεράστιες αυξήσεις βασικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα και το ρεύμα, τώρα προσβάλλει και κοροϊδεύει τους εργαζομένους με αυτή την ντροπιαστική και υποτιθέμενη αύξηση. Και όλα αυτά, ενώ οι απευθείας αναθέσεις δίνουν και παίρνουν, ενώ οι προσλήψεις γαλάζιων μετακλητών έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ και ενώ τις πραγματικές αυξήσεις τις κρατάει για τα golden boys, που προσλαμβάνει και των οποίων οι αποδοχές φτάνουν ακόμα και τα 300.000 ευρώ τον χρόνο.\

Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που στις αρχές του 2019, δηλαδή αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια, αύξησε κατά 11% τον κατώτατο μισθό, τον οποίο η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε περικόψει κατά 30%. Την αύξηση αυτή η ΝΔ τότε τη χαρακτήριζε από τη θέση της αντιπολίτευσης ως ψίχουλα. Δηλαδή μιλάμε για απύθμενη κοροϊδία. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ, μαζί με τη Λετονία, με τον κατώτατο μισθό παγωμένο εδώ και δύο χρόνια, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται στην 5η χειρότερη θέση ως προς την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και στην 8η χειρότερη θέση ως προς την κάλυψη τους από συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η θέση, αλλά και δέσμευση, του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η στήριξη των εργαζομένων, των μισθών και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η κατάργηση της υπερεργασίας και η αμοιβή με προσαύξηση 40% από την πρώτη ώρα εργασίας πέραν του οκτάωρου, καθώς και η αύξηση κατά 20% του ωρομισθίου της μερικής απασχόλησης. Η αποκατάσταση δηλαδή όλων όσων γκρεμίζει στο πέρασμά της η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όσο για τη «συμβολική» και «ρεαλιστική» αύξηση των 52 σεντς στον κατώτατο μισθό, ας μη γελιόμαστε, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας φτηνός αντιπερισπασμός για το άθλιο ασφαλιστικό, το οποίο κατέθεσαν σαν τους κλέφτες τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής.