«Ραντεβού εκεί ψηλά» το βράδυ της Τετάρτης στο Πολιτιστικό Κέντρο των Φαρσάλων

Η δραματική ταινία «Ραντεβού εκεί ψηλά» (Au Revoir là-Haut) σε σκηνοθεσία του Αλμπέρ Ντιποντέλ θα προβληθεί αύριο Τετάρτη, 28 Ιουλίου στις 21.30 στον αίθριο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου των Φαρσάλων, στο πλαίσιο των βραδιών Γαλλικού κινηματογράφου που διοργανώνει ο δήμος Φαρσάλων σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας.

Η προβολή των ταινιών είναι δωρεάν για τους πολίτες, ενώ υπάρχει μέριμνα λήψης όλων των προβλεπόμενων μέτρων για την προστασία από την πανδημία.

Η ΤΑΙΝΙΑ

Νοέμβριος 1918. Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν και την επίσημη λήξη του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, με τις εχθροπραξίες να έχουν ουσιαστικά σταματήσει. 

Ο Albert και ο Edouard είναι δύο από τους Γάλλους στρατιώτες που περιμένουν καρτερικά το χαρμόσυνο νέο, βουτηγμένοι σε κάποιο όρυγμα ενός πεδίου της μάχης με τους Γερμανούς λίγα δεκάδες μέτρια μακριά. 

Ο πρώτος είναι ένα χαμηλών τόνων πρώην λογιστής που περιμένει να επιστρέψει στην αρραβωνιαστικιά του και ο δεύτερος ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης, γιος πλούσιας οικογένειας αλλά με πολύ κακή σχέση με τον πατέρα του. 

Κανείς δεν έχει όρεξη να πολεμήσει, κανείς εκτός του λοχαγού Pradelle που διατάζει μια άσκοπη επίθεση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο νεαρός Edouard σώζει τη ζωή του Albert, όμως αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάσει το μισό του πρόσωπο. 

Ο Albert του στέκεται σε όλη τη διάρκεια θεραπείας καθώς και στην επιστροφή στη πατρίδα.

Εκεί όμως ανακαλύπτουν ότι η ζωή μετά το πόλεμο δεν είναι καθόλου εύκολη, και σκαρφίζονται μια κομπίνα για να βγάλουν εύκολα και γρήγορα χρήματα και να το σκάσουν στην Αφρική, όμως η επανεμφάνιση του Pradelle τους μπερδεύει τα σχέδια.

Η ταινία έχει βραβευτεί με 5 César, ανάμεσα στα οποία και τα βραβεία για καλύτερο σενάριο και σκηνοθεσία, με την αιτιολογία για αυτά να γίνεται γρήγορα αντιληπτή. 

Το σενάριο (επίσης του Ντιποντέλ), είναι βασισμένο στο βραβευμένο μυθιστόρημα του Pierre Lemaitre με τον συγγραφέα να συμμετέχει και στη σεναριακή διασκευή.

Παραγωγή: 2017

Διάρκεια: 117’

Πρωταγωνιστούν οι: Ναΐέλ Περέζ Μπισκαγιάρ, Λοράν Λαφίτ, Νιλς Άρεστρουπ, Αλμπέρ Ντιποντέλ.