Ο Β. Κόκκαλης για την 47η επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Ημέρα ορόσημο η σημερινή, 47 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας. Έχουμε διανύσει σχεδόν μισό αιώνα πολιτικής ομαλότητας, αλλά με πλήθος προκλήσεων στο διάβα των δεκαετιών, με αποκορύφωμα τα δέκα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Μία κρίση που όμως κατέδειξε πως δεν πήγαζε μόνον από τις οικονομικές αστοχίες, αλλά κι από τις δυσλειτουργίες θεμελιωδών θεσμών. Το κράτος, η πολιτεία, το ίδιο μας το πολίτευμα έφερε αδυναμίες που την κρίσιμη στιγμή νομοτελειακά δεν κατάφεραν να προασπίσουν την ομαλότητα και να γίνουν ασπίδα μπροστά από την κοινωνία.
Σήμερα οι προκλήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες και σαφώς πολυσύνθετες. Σχετίζονται με την παγκόσμια πανδημία η οποία έχει ανατρέψει κάθε κανονικότητα στον πλανήτη και προκαλούν έντονο σκεπτικισμό σχετικά με τα όρια μεταξύ της προάσπισης της ανθρώπινης ζωής και των θεμελιωδών ανθρωπίνων ελευθεριών.

Οφείλουμε λοιπόν σ’ αυτή την καμπή, να υπερβούμε ως ελληνική πολιτεία εαυτούς, να αφήσουμε πίσω μας τα μικρά και τα ίδια και να πορευτούμε με πυξίδα τον ίδιο τον άνθρωπο. Να δούμε την πανδημία ως μία ευκαιρία για μία κοινωνία περισσότερο ελεύθερη, δημοκρατική και ανθρωποκεντρική και όχι ως πρόφαση για ένα κράτος που θα προκαλεί ασφυξία στην ατομική ελευθερία.

Η δημοκρατία σήμερα γιορτάζει στη χώρα μας. Οφείλουμε όμως με τις πράξεις μας ως πολιτικό προσωπικό της χώρας να στέλνουμε το μήνυμα στην κοινωνία, ότι η δημοκρατία ευημερεί και τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου. Έχοντας τους πολίτες δίπλα μας, κοινωνούς και συμμέτοχους στη χάραξη της πολιτικής και όχι απέναντι.

Μόνον έτσι θα νιώθουμε αντάξιοι της τεράστιας ιστορικής κληρονομιάς, της χώρας που καμαρώνει σε όλο τον πλανήτη πως γέννησε τη δημοκρατία.