Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Τελετή έναρξης σε… άδειο στάδιο

Επίσημα ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020 σε μια πρωτοφανή για τα ιστορικά δεδομένα Τελετή Έναρξης, αφού το Νέο Εθνικό Στάδιο που θα υποδεχτεί τους αθλητές από όλες τις χώρες του κόσμου, θα είναι σχεδόν άδειο από κόσμο.

Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, ολοκληρώθηκε με ειδική τελετή στο Citizen’s Plaza του Τόκιο, παρουσία της κυβερνήτη της ιαπωνικής πρωτεύουσας, Γιουρίκο Κόϊκε και του Δημάρχου της πόλης Σινζούκου Κου, Κενίσι Γιοσιζούμι.

Τελευταίος λαμπαδηδρόμος, ήταν ο Ιάπωνας ηθοποιός, Κανκούρο Νακαμούρα, ο οποίος «τοποθέτησε» την Ολυμπιακή Φλόγα σ΄ ένα δοχείο, ειδικά κατασκευασμένο για την περίσταση.

Στο στάδιο για την τελετή έναρξης βρίσκεται ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο, όπως και η Τζιλ Μπάϊντεν, σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ, επικεφαλής της διπλωματικής αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Τόκιο. Παρόν είναι επίσης ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Δεν θα παραστεί όμως ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε σε μία τελετή Έναρξης, που μόλις χθες οι διοργανωτές απέλυσαν και το νέο διευθυντή της, λόγω σχολίων που είχε κάνει κατά το παρελθόν για το Ολοκαύτωμα.

Καθώς η ιαπωνική πρωτεύουσα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν επιβληθεί είναι αυστηρά.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα ακουστούν χειροκροτήματα και ζητωκραυγές κατά την υποδοχή των αθλητών που άλλοτε γινόταν σε ένα στάδιο γεμάτο εκστασιασμένους θεατές.

Αλλά και η ίδια η παρέλαση θα μειωθεί, επειδή οι αντιπροσωπείες θα φτάσουν στην σκηνή με λιγότερο αριθμό ατόμων, ειδικά όσον αφορά τους συνοδούς. Η εμφάνιση θα γίνει με βάση τα ονόματα των χωρών στην ιαπωνική γλώσσα.

Η Ελλάδα και αυτή τη φορά εμφανίζεται πρώτη, έχοντας σημαιοφόρους τους Ολυμπιονίκες Άννα Κορακάκη και Λευτέρη Πετρούνια.

Η τελετή Έναρξης ήταν πάντα μια σημαντική σελίδα των Αγώνων, η πρώτη, μία από αυτές που συχνά παραμένουν στην ιστορία. Είναι επίσης η πιο περιζήτητη και ακριβή ημέρα των Αγώνων -ένα εισιτήριο για το Λονδίνο το 2012 ήταν κοντά στα χίλια ευρώ.

Ωστόσο φέτος δεν θα υπάρχει αυτό το… πρόβλημα, αφού όπως έχουν ανακοινώσει οι διοργανωτές, μέσα στο στάδιο, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 70.000 άτομα, θα βρίσκονται μόλις 950 με 1000 VIP καλεσμένοι.

Πηγή: cnn.gr