Βιβλική καταστροφή στην Ευρώπη από τις πλημμύρες: Μετρά τις πληγές της η Γερμανία

Εθνική τραγωδία στη Γερμανία που πλήττεται από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται δραματικά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 133 ενώ πάνω από 125 είναι τα θύματα συνολικά στη δυτική Ευρώπη.

Υπάρχουν φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ βαρύτερος, καθώς εξακολουθεί να αγνοοείται η τύχη πάνω από 1000 ανθρώπων.

«Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την καταστροφή», στην περιοχή Ρηνανίας-Παλατινάτου, από τις πλέον πληγείσες, σύμφωνα με την αστυνομία του Κόμπλεντς. Ο απολογισμός αυτός έρχεται να προστεθεί στους 43 νεκρούς στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, μια ακόμα περιοχή της Γερμανίας που επλήγη από την καταστροφή.

Σε Βέλγιο και Ολλανδία, οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν την υπερχείλιση ποταμών οδηγώντας σε πρωτοφανούς έκτασης πλημμύρες, με σπίτια να παρασύρονται, γέφυρες να καταρρέουν και δρόμους να «βυθίζονται».

Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν επίσης επηρεαστεί, σε μικρότερο βαθμό, το Λουξεμβούργο και η Ελβετία.

Χάρτης με τις πληγείσες περιοχές

Πρόκειται για μία καταστροφή που φέρνει ακόμη πιο επιτακτικά στο προσκήνιο την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, γεγονός το οποίο υπογράμμισαν αμφότερες σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η κατάσταση στη Γερμανία έχει λάβει διαστάσεις εθνικής καταστροφής, ενώ και στο Βέλγιο ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους την 20ή Ιουλίου μετά το θάνατο τουλάχιστον 27 ανθρώπων.

«Η χώρα μας περνάει πολύ δύσκολες στιγμές» ανέφερε ο Βέλγος πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως δεν είναι ακόμη σαφής ο τελικός απολογισμός, όμως πιθανότατα η χώρα βρίσκεται ενώπιον των πλέον καταστροφικών πλημμυρών στην ιστορία της.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ταυτόχρονα και η Ολλανδία, όπου χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στα νότια της χώρας, καθώς τα νερά από τις πλημμύρες έσπασαν ένα ανάχωμα και κατέκλυσαν πόλεις.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, κήρυξε σε κατάσταση εθνικής καταστροφής την επαρχία του Λίμπουργκ, στα σύνορα με τη Γερμανία και το Βέλγιο.

Μεγάλο μέρος της Ολλανδίας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και προστατεύεται από ένα περίπλοκο σύστημα παλαιών αναχωμάτων και σύγχρονων, τσιμεντένιων φραγμάτων που δεν αφήνουν τα νερά της θάλασσας και των ποταμών να κατακλύσουν τη χώρα.

Ο στρατός κατάφερε να ενισχύσει το ανάχωμα κοντά στο Μέερσεν, όμως η εντολή εκκένωσης δεν έχει αρθεί. Εκατοντάδες πυροσβέστες και στρατιώτες κινητοποιήθηκαν για να ενισχύουν άλλα αναχώματα και να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων.

Στο Φάλκενμπουργκ, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο και τη Γερμανία, τα νερά κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης. Πολλά γηροκομεία εκκενώθηκαν, ενώ τουλάχιστον μία γέφυρα καταστράφηκε.\

Την κλιματική αλλαγή φωτογραφίζουν πολλοί ειδικοί

Για τα αίτια της πρωτοφανούς καταστροφής πολλοί μετεωρολόγοι και εξειδικευμένοι στη διαχείριση υδάτων εκτιμούν ότι οι ισχυρότατες βροχοπτώσεις, με περισσότερα από 150 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο, οδήγησαν στην υπερχείλιση ποταμών και φραγμάτων υδροδότησης, σύμφωνα με την DW.

Ως αποτέλεσμα ήρεμα ποταμάκια μετατράπηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη σε ορμητικά ρεύματα πλημμυρίζοντας πόλεις, χωριά, επαρχιακούς δρόμους ακόμα και αυτοκινητοδρόμους, όπως ο Α61 μεταξύ Γερμανίας και Ολλανδίας.

Οι περισσότεροι ειδικοί αποδίδουν την βιβλική καταστροφή σε μεγάλο βαθμό στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία προκαλεί ολοένα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και στη Γερμανία.

Σημειώνουν μάλιστα ότι οι μεγάλες πλημμύρες που συνέβαιναν παλαιότερα μια φορά στα 20 χρόνια θα πλήττουν πλέον ανά πέντε χρόνια περιοχές της χώρας.

Πηγή: cnn.gr