Έρχονται τα ειδοποιητήρια εισφορών του 2020 για παράλληλη απασχόληση

Στο τέλος του μήνα αναμένεται, εκτός απροόπτου, να αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών 2020 για όσους είχαν κατά τον προηγούμενο χρόνο παράλληλη απασχόληση και οι εισφορές που κατέβαλαν από τη μισθωτή εργασία δεν κάλυπταν το προβλεπόμενο όριο.  Πρόκειται για μια υποχρέωση που αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους μισθωτούς με χαμηλούς μισθούς ή και μερική απασχόληση, που παράλληλα έχουν και «μπλοκάκι», καθώς και ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους ή αγρότες με παράλληλα μισθωτή εργασία.

Μάλιστα, οι συνεχείς καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των συγκεκριμένων εισφορών έχει δημιουργήσει σημαντική καθυστέρηση και στις πληρωμές  των εισφορών του  2021, που βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης πρέπει να «τρέξουν» ένα μήνα μετά την έναρξη των πληρωμών για το 2020. Προκειμένου δε να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις εξαιτίας νέας εκκαθάρισης, η διοίκηση του ΕΦΚΑ έθεσε σε λειτουργία μια νέα διαδικτυακή υπηρεσία για την υποβολή αιτήσεων παράλληλης μισθωτής απασχόλησης. Μάλιστα, κατά την πρώτη εφαρμογή και έως την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021, οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης – δήλωσης περί παράλληλης ή μη μισθωτής απασχόλησης, για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021.

Να σημειωθεί εδώ, ότι δήλωση παράλληλης απασχόλησης γίνεται και κατά την επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας στην αρχή κάθε έτους, όμως με δεδομένο ότι υπάρχουν αλλαγές στην απασχόληση, με τη νέα υπηρεσία μπορούν να δηλωθούν μεμονωμένα διαστήματα, καθώς και αλλαγές που δεν ήταν γνωστές στην αρχή του έτους. Με τον τρόπο αυτό οι ασφαλισμένοι δεν θα καλούνται να καταβάλουν εισφορές τις οποίες στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ θα επιστρέφει ή θα συμψηφίζει. Οι ενεργοί ασφαλισμένοι μπορούν με αυτόν τον τρόπο να δηλώσουν τους μήνες που έχουν παράλληλη μισθωτή απασχόληση ή αντίστοιχα τους μήνες που απασχολούνται αποκλειστικά ως μη μισθωτοί.

Η δήλωση περί παράλληλης μισθωτής απασχόλησης αφορά κάθε φορά τον τρέχοντα μήνα και ισχύει έως την υποβολή νεότερης αίτησης – δήλωσης, η οποία θα μεταβάλει την κατάσταση από τον μήνα υποβολής της και μετέπειτα.

Η υποβολή νέας αίτησης – δήλωσης περί παράλληλης μισθωτής απασχόλησης, εντός του ίδιου μήνα, ακυρώνει κάθε προηγούμενη αίτηση του ίδιου μήνα. Ετσι, για παράδειγμα, ασφαλισμένος με έναρξη μη μισθωτής δραστηριότητας από 01.10.2020, τον Ιούλιο 2021 προσλαμβάνεται ως μισθωτός. Εντός του Ιουλίου πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση δηλώνοντας την παράλληλη μισθωτή του απασχόληση. Μετά την οριστικοποίηση της αίτησης, για τον Ιούλιο 2021 και για κάθε επόμενο μήνα αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίων πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών. Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος διακόψει τη μισθωτή του απασχόληση τον Οκτώβριο 2021, πρέπει να υποβάλει αντίστοιχα ηλεκτρονική αίτηση δηλώνοντας τον μήνα που απασχολείται αποκλειστικά ως μη μισθωτός.

Δηλαδή, σε περίπτωση διακοπής μισθωτής απασχόλησης στις 15.10.2021 (ή οποιαδήποτε ημέρα του Οκτωβρίου 2021), πρέπει να δηλωθεί ο Νοέμβριος 2021 χωρίς παράλληλη μισθωτή απασχόληση. Ως εκ τούτου, για τον μήνα Νοέμβριο και για κάθε επόμενο μήνα θα επανεκδίδονται ειδοποιητήρια πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών. Προσοχή όμως: Κατά την πρώτη εφαρμογή και έως την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021, παρέχεται δυνατότητα υποβολής αίτησης – δήλωσης περί παράλληλης ή μη μισθωτής απασχόλησης για τους μήνες Ιανουάριο 2021 έως Ιούνιο 2021.

Πηγή: Καθημερινή