Ε. Λιακούλη: «Η επιτάχυνση του εμβολιασμού θα επιτευχθεί μόνο με ουσιαστικά κίνητρα»

Σε ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας προχώρησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με συναδέλφους της από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, σε σχέση με την ανάγκη άμεσης παροχής ουσιαστικών κινήτρων για την επιτάχυνση του εμβολιασμού των εργαζομένων και την θωράκιση της δημόσιας υγείας.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης:

«Ήδη διανύουμε τον έκτο μήνα από την έναρξη εμβολιασμού των ατόμων που εργάζονται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Αρχικά η Κυβέρνηση δεν είχε κάνει καμία πρόβλεψη για ειδική άδεια από την εργασία για τον εμβολιασμό των εργαζόμενων, γεγονός που έχουμε επισημάνει στην υπ’ αρίθμ. 4680/1-3-2021 σχετική ερώτησή μας.

Με μεταγενέστερες εγκυκλίους, τόσο από τον Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών, προέβλεψαν ολιγόωρη άδεια κατά την ημέρα του εμβολιασμού, με την προϋπόθεση ότι η διεξαγωγή αυτού γίνεται εντός ωραρίου εργασίας. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, ένας στους τρεις ανθρώπους, που κάνουν το εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, αναπτύσσουν ορισμένες παρενέργειες, οι οποίες οφείλονται στην αντίδραση του ανοσοποιητικού στο εμβόλιο και στις περισσότερες περιπτώσεις υποχώρησαν μέσα σε 1-2 ημέρες.Οι παρενέργειες αυτές αφορούν τοπικές αντιδράσεις (π.χ. πρήξιμο και πόνος στο σημείο όπου γίνεται η ένεση), κόπωση, πονοκέφαλος, ρίγη, ασυνήθιστοι πόνοι στις αρθρώσεις και πυρετός.

Ωστόσο, πολλές φορές οι παραπάνω παρενέργειες έχουν ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αδυνατούν να προσέλθουν στην εργασία τους και να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, χωρίς όμως να υπάρχει καμία νομοθετική πρόβλεψη για ειδική άδεια για τις ως άνω περιπτώσεις και η απουσία του εργαζόμενου να επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, που, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, παροτρύνει τους εργαζόμενους να κάνουν χρήση άδειας άνευ αποδοχών.

Επιπλέον, η χρήση αναρρωτικών αδειών, αδειών άνευ αποδοχών ή η χρήση ημερών κανονικής άδειας για τις παρενέργειες του εμβολιασμού, θα ήταν λανθασμένη μιας και επιβαρύνει τον υπάλληλο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ο οποίος εμβολιαζόμενος συμβάλλει στην ανοσία της αγέλης και την ταχύτερη έξοδο από την παρούσα υγειονομική κρίση.

Δεδομένου ότι ο ρυθμός εμβολιασμού δεν είναι ικανοποιητικός και η έναρξη τέταρτου κύματος της πανδημίας καθιστά απολύτως αναγκαία την άμεση επιτάχυνσή του, ρωτώ τους συναρμόδιους Υπουργούς αν θα υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για την δικαιολόγηση της απουσίας από την εργασία των εργαζομένων, την επόμενη ημέρα του εμβολιασμού τους. Τους ρωτώ επίσης ποια άλλα άμεσα κίνητρα προτίθενται να θεσμοθετήσουν, προκειμένου να αυξηθεί ο ρυθμός και ο όγκος εμβολιασμού των εργαζομένων και να θωρακιστεί η δημόσια υγεία, καθώς και με ποιο χρονοδιάγραμμα».