«Ολοκληρώνονται οι εργασίες για την κατασκευή 49 παιδικών χαρών στο Δήμο Κιλελέρ»

Την εξέλιξη των εργασιών στις παιδικές χαρές του Δήμου Κιλελέρ είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει αντιπροσωπεία αντιδημάρχων. Το έργο αφορά αρχικά στην προμήθεια εξοπλισμού για την ανάπλαση και τον εξοπλισμό σαράντα εννέα (49) παιδικών χαρών του Δήμου, ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, όπως αυτές έχουν καθορισθεί από την κείμενη νομοθεσία. Στο έργο προβλέπεται επίσης η εγκατάσταση επιπλέον οργάνων σε δεκαπέντε (15) παιδικές χαρές λόγω μεγάλης προσέλευσης παιδιών.

Σκοπός του έργου είναι η ανάπλαση των παιδικών χαρών του Δήμου Κιλελέρ ώστε να παρέχονται ασφαλείς συνθήκες παιχνιδιού για τα παιδιά και ευκολότερη επίβλεψη από τους συνοδούς τους. Οι  συγκεκριμένες παιδικές  χαρές  του  Δήμου Κιλελέρ είναι  εγκατεστημένες σε  κοινόχρηστους χώρους  και με το πέρας των εργασιών (εργασίες περίφραξης, εγκατάσταση απαραίτητου αστικούεξοπλισμού με καθίσματα, βρύσες, κάδους κ.λπ.) προβλέπεται να πληρούν  τις  προδιαγραφές  ασφαλείας προκειμένου  να  πιστοποιηθούν  σύμφωνα  με  τις  απαιτήσεις  των ευρωπαϊκών προτύπων. Ο εξοπλισμός είναι ειδικά σχεδιασμένος για ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι, τα όργανα, οι κατασκευές και τα υλικά πληρούν τις προδιαγραφές που προβλέπονται από μια σειρά Ελληνικών και Ευρωπαϊκών προτύπων ασφαλείας και πιστοποίησης,  φέρουν δε βεβαίωση ελέγχου και πιστοποιητικό συμμόρφωσης με τα αντίστοιχο πρότυπα από αναγνωρισμένο φορέα πιστοποίησης. Πιο συγκεκριμένα:

-Η επισκεψιμότητα, η προσβασιμότητα και η σήμανση του κάθε χώρου, με περίφραξη και είσοδο ορισμένη και όρια καθορισμένα, καθώς και πινακίδα εισόδου, ώστε να αποτρέπεται η διάβαση σε άτομα που δεν έχουν λόγο παρουσίας στον χώρο, σε ζώα, αλλά και να περιορίζονται τυχόν κίνδυνοι, χωρίς ωστόσο να αποκόπτεται οπτικά ο χώρος από το ευρύτερο περιβάλλον.

-Η ασφάλεια που πρέπει να παρέχει στα παιδιά η επιλογή των παιχνιδιών, καθώς και η θέση των καθιστικών για καλύτερη επίβλεψη από τους συνοδούς.

-Η ποικιλία των παιχνιδιών, ώστε να προσφέρονται εναλλακτικές ευκαιρίες για παιχνίδι και εκπαίδευση, σε πληθώρα ηλικιακών ομάδων.

-Η τήρηση των ορίων ασφαλείας του κάθε παιχνιδιού, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι τραυματισμού.

Η επιλογή του εξοπλισμού των παιδικών χαρών έγινε μετά από έρευνα αγοράς ως προς τη διαθεσιμότητα του εξοπλισμού και τα τεχνικά, λειτουργικά και οικονομικά του χαρακτηριστικά, καθώς και αξιολόγηση των αναγκών των χρηστών των παιδικών χαρών ανάλογα με την επισκεψιμότητα, το διαθέσιμο χώρο και τις ηλικιακές ομάδες στις οποίες απευθύνονται οι υπό διαμόρφωση χώροι.

Ο ολική δαπάνη του έργου ανέρχεται στο ποσό των 355.679,12 Ευρώ (με ΦΠΑ) εκ των οποίων τα 265.200 Ευρώ προέρχονται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών και τα 90.479,12 Ευρώ από το Δήμο Κιλελέρ.

Στην αντιπροσωπεία επιστασίας των έργων συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Κουκούτσης, Ιωάννα Πινάκα, Αχιλλέας Χατζούλης, Βάνα Χλιάπη Γκουνιαρούδη και Αλέκος Χονδρονάσιος.