Συνδικάτο Οικοδόμων Φαρσάλων: Να μη γίνουν τζόγος τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα Εργασιακά, με γοργό βηματισμό ετοιμάζει νέο σαρωτικό χτύπημα στην επικουρική Ασφάλιση. Εν μέσω καλοκαιριού και πανδημίας ετοιμάζεται να φέρει άμεσα στη Βουλή για ψήφιση νομοσχέδιο που ανάβει το πράσινο φως για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής Ασφάλισης.
Αξιοποιώντας το νόμο Κατρούγκαλου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που προεκλογικά η ΝΔ υπόσχονταν την κατάργηση του, κλιμακώνει την επίθεση στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων θέτοντας στην λοταρία του χρηματιστηριακού τζόγου τις επικουρικές συντάξεις.
Με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, από 1.1.2022, γίνεται υποχρεωτική η ένταξη στο νέο σύστημα της επικουρικής Ασφάλισης όλων των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας και εθελοντικά για όσους είναι μέχρι 35 χρονών.
Όπως η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έτσι και η σημερινή, με οδηγό τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», ετοιμάζει να προσφέρει τις εισφορές κάθε εργαζόμενου ως ζεστό χρήμα στις τσέπες των διαφόρων επενδυτών.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, φανατικός οπαδός του συστήματος ασφάλισης των 3 πυλώνων του Πινοσέτ, αποτινάζει από την ευθύνη του κράτους ότι είχε απομεινει από τον κοινωνικό χαρακτηρα της ασφάλισης.
Τα αποθεματικά της επικουρικής Ασφάλισης θα ριχτούν στις χρηματαγορές για να χρηματοδοτήσουν τα σχέδια επενδύσεων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ο «ατομικός κουμπαράς» θα γεμίζει από τις εισφορές που θα πληρώνει κάθε ασφαλισμένος και θα τοποθετείται σε πακέτα με μικρότερο και μεγαλύτερο επενδυτικό ρίσκο. Που σημαίνει, ότι κανένας ασφαλισμένος δεν θα γνωρίζει αν και πόσο θα πάρει επικουρική σύνταξη.
Κανείς όμως δεν μπορεί να ξεχάσει το παράδειγμα της «ΑΣΠΙΣ», εδώ στη χώρα μας, αλλά ούτε το παράδειγμα μεγάλων επενδυτικών ομίλων στο χώρο της Ασφάλισης, που με την βοήθεια των κυβερνήσεων στα πλαίσια της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικοποίησης των συστημάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης, άρπαξαν τον ιδρώτα εκατομμυρίων εργαζομένων και στο τέλος έγιναν «καπνός».
Η ασφάλιση είναι δικαίωμα!
Για τα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών, το ασφαλιστικό είναι μπίζνες, νέο πεδίο κερδοφορίας. Για εμάς είναι δικαίωμα, όρος ζωής και αναπαραγωγής της εργατικής μας δύναμης.
Οι νέες αντιασφαλιστικές αλλαγές, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και είναι συνέχεια όλων των αλλαγών των προηγούμενων κυβερνήσεων, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, είναι χρεοκοπημένες πρακτικές.
Στοχεύουν να απαλλάξουν ακόμη περισσότερο το κράτος και την εργοδοσία από την υποχρέωσή τους στην Κοινωνική Ασφάλιση και να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ασφάλισης που ακονίζουν τα μαχαίρια τους και ανταγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα «δαγκώσει» τους πελάτες – εργαζόμενους για να βάλει στη τσέπη τις εισφορές της εργασίας τους και τα αποθεματικά των επικουρικών Ταμείων.
Με το προωθούμενο νομοσχέδιο για την επικουρική Ασφάλιση και συντάξεις πετσοκόβεται η κρατική χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά Ταμεία, συρρικνώνεται η κρατική ευθύνη που σημαίνει ότι είναι κάλπικες οι όποιες υποσχέσεις για εγγύηση των επικουρικών συντάξεων, τουλάχιστον, όπως διαβεβαιώνουν στο ύψος των εισφορών που πλήρωσε ο ασφαλισμένος.
Πολύ γρήγορα ο κίνδυνος νέων μειώσεων των επικουρικών συντάξεων θα εμφανιστεί μπροστά σε όλους τους ασφαλισμένους. Όχι μόνο στους νέους ασφαλισμένους, αλλά και στους παλιούς.
Το χρηματοδοτικό κενό της μετάβασης από το υπάρχον στο νέο σύστημα της επικουρικής μετριέται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό το κενό δεν πρόκειται να καλυφτεί ούτε από το κράτος, ούτε από την μεγαλοεργοδοσία και τους μεγαλοεπενδυτές. Θα κληθούν να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι με μειώσεις συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας, με μεγαλύτερη φορολογία.

Μονόδρομος η οργάνωση και ο αγώνας

Η κλιμάκωση της επίθεσης σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας, τα απανωτά χτυπήματα πάνω σε δικαιώματα και κατακτήσεις, δεν επιτρέπουν σε κανέναν να έχει ψευδαισθήσεις ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν χωρίς να πάρουμε στα ίδια μας τα χέρια την υπόθεση της προστασίας της ζωής μας,  και των οικογενειών μας.
Επιβεβαιώνεται από την ίδια τη ζωή ότι για να συμβεί αυτό πρέπει να δώσουμε τις δυνάμεις μας για πιο μεγάλους, πιο μαζικούς, πιο αποφασιστικούς αγώνες.

Τις λύσεις που έχουμε ανάγκη
χρειάζεται να τις επιβάλλουμε με τον αγώνα μας

Οι κυβερνήσεις, τα κόμματα του κεφαλαίου συνεχώς θα φέρνουν νόμους που θα οδηγούν τη ζωή μας σε αδιέξοδο.
. Η πάλη τους επιβάλλεται να κινείται μπροστά, να παίρνει υπόψη της τις νέες συνθήκες

Δε συναινούμε, δεν σκύβουμε το κεφάλι. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια, καθολική για όλους.

Τα σπασμένα της βαρβαρότητας που εκείνοι έφτιαξαν δεν θα τα πληρώσουμε εμείς. Να πληρώσει κράτος και εργοδοσία.

Το δίκιο μας θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα!

Η ΔΙΟΙΚΙΣΗ                          ​

Ο Πρόεδρος Αποστόλης Αναγνώστου                                            Ο Γ.Γραμματέας Γιάννης Δημακόπουλος