Φορολογικές δηλώσεις 2021: «Ελαφρύτερα» τα εκκαθαριστικά στο taxisnet για εκατομμύρια φορολογουμένους

«Ελαφρύτερα» θα είναι τα φετινά εκκαθαριστικά της εφορίας για εκατομμύρια φορολογούμενους. Τα στοιχεία από το πρώτο διάστημα της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δείχνει ότι οι επτά στους 10 φορολογούμενους είτε είχαν επιστροφή φόρου, είτε το εκκαθαριστικό τους ήταν μηδενικό. Αρκετοί και από αυτούς που θα κληθούν φέτος να πληρώσουν τελικά φόρο, θα δουν, ωστόσο, ότι ο τελικός λογαριασμός είναι χαμηλότερος σε σχέση με πέρυσι.

Βασικοί λόγοι είναι το «πάγωμα» και για φέτος της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα, οι μειωμένοι συντελεστές φορολόγησης, η μείωση της προκαταβολής φόρου, η χαλάρωση των όρων για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, αλλά και η απαλλαγή από τα τεκμήρια για όσους επλήγησαν από την πανδημία.

Συγκεκριμένα, για τις φετινές φορολογικές απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, καθώς προβλέπεται:

-Οσοι ασκούν ατομικές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα και κατά τη διάρκεια του 2020 είτε αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία των καταστημάτων ή των εγκαταστάσεων παραγωγής ή των γραφείων τους είτε υποχρεώθηκαν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και υπέστησαν σημαντική μείωση τζίρου, εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

-Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του 2020.

-Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

-Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεώθηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο 2020 ή και Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020, καθώς και όσοι εξαναγκάστηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα τουλάχιστον κατά 30% του μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.

Προκαταβολή φόρου

Κερδισμένοι είναι και όσοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν κληθεί να πληρώσουν 100% για προκαταβολή φόρου.

Οι αλλαγές που ισχύουν προβλέπουν:

-Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι ατομικές επιχειρήσεις, αγρότες, οι συντελεστής της προκαταβολής φόρου εισοδήματος μειώνεται στο 55% από 100%. Η μείωση στον φόρο θα αποτυπωθεί στο φετινό εκκαθαριστικό για τι φορολογικές δηλώσεις με εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρά κέρδη 10.000 ευρώ το 2020, ο οποίος πέρυσι είχε μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%, θα κληθεί να πληρώσει φέτος φόρο εισοδήματος και προκαταβολή φόρου συνολικού ύψους 1.395 ευρώ όταν πέρυσι παρά το κούρεμα της προκαταβολής φόρου επιβαρύνθηκε με φόρο 3.300 ευρώ (μείωση φόρου 57,73%).

-Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες ο συντελεστής προκαταβολής φόρου μειώνεται από 100% σε 70% για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις (κέρδη 2020) και στο 80% από το φορολογητέο έτος 2021 και μετά. Με την νέα ρύθμιση η επιχείρηση που παρουσίασε για πρώτη φορά φορολογητέα κέρδη ύψους 30.000 ευρώ το 2020 θα πληρώσει φόρο εισοδήματος ύψους 7.200 ευρώ. Χωρίς το κούρεμα της προκαταβολής φόρου θα επιβαρύνονταν και με προκαταβολή φόρου 7.200 ευρώ. Δηλαδή η συνολική επιβάρυνση θα ανέρχονταν σε 14.400 ευρώ. Με την νέα ρύθμιση η επιχείρηση θα επιβαρυνθεί με προκαταβολή φόρου 5.040 ευρώ. Έτσι η συνολική επιβάρυνση θα ανέλθει σε 12.240 ευρώ. Το όφελος για την επιχείρηση ανέρχεται σε 2.160 ευρώ.

Προθεσμία υποβολής

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 27 Αυγούστου. Όσοι αποφασίσουν, ωστόσο, να υποβάλλουν φορολογική δήλωση στο τέλος του Αυγούστου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρώτη δόση θα είναι διπλή και θα πρέπει να πληρωθεί εντός του Αυγούστου. Αντίθετα όσοι υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση μέχρι και το τέλος Ιουλίου θα αποπληρώσουν τον φόρο κανονικά σε 8 δόσεις έως και το Φεβρουάριο. Πρόβλεψη υπάρχει και για εφάπαξ καταβολή του φόρου, με τους φορολογούμενους να έχουν κέρδος 3% υπό την προϋπόθεση να εξοφλήσουν το εκκαθαριστικό τους έως και το τέλος Ιουλίου.

Πηγή: dikaiologitika.gr