Επανασυντονισμός δεκτών στις 13 Ιουλίου

Σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» της Πολιτείας και του κοινού χρονοδιαγράμματος της ΕΡΤ και της DIGEA, την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ψηφιακή μετάβαση στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Τρικάλων, τμήματος της Καρδίτσας, Ευρυτανίας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Κέρκυρας.

Οι τηλεθεατές των περιοχών αυτών θα πρέπει να προβούν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 13 Ιουλίου 2021 σε επανασυντονισμό των δεκτών τους για τη λήψη των καναλιών από τις νέες συχνότητες, ενώ επισημαίνεται ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε αγορά νέου εξοπλισμού.

Τα Κέντρα Εκπομπής που θα επηρεαστούν στην Θεσσαλία είναι: Δοβρούτσι, Ελασσόνα, Καλαμπάκα.

Τι σημαίνει αυτό για το νομό Λάρισας;

Στο μεγαλύτερο μέρος του ν. Λάρισας οι κεραίες “βλέπουν” προς το κέντρο εκπομπής “Δοβρούτσι”, όπου η ψηφιακή μετάβαση γίνεται στις 13 Ιουλίου 2021. Από το κέντρο εκπομπής “Δοβρούτσι” βλέπει μεγάλο μέρος της πόλης της Λάρισας, τα Φάρσαλα, η Αγιά και η Ελασσόνα από δικό της κέντρο εκπομπής. Σε μικρότερο βαθμό θα επηρεαστούν περιοχές του Δήμου Κιλελέρ και Τεμπών. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο η μετάβαση για όσες οικίες είχαν στραμμένες τις κεραίες για γεωγραφικούς λόγους προς Πήλιο ή είχαν διπλή κεραία που λαμβάνει και από τα δύο κέντρα εκπομπής “Πήλιο” και “Δοβρούτσι” ταυτόχρονα.

Για να αποφευχθεί το μαύρο οι τηλεθεατές των περιοχών αυτών θα πρέπει να προβούν σε επανασυντονισμό των δεκτών τους στις νέες συχνότητες και δεν χρειάζεται να προβούν σε οποιαδήποτε αγορά νέου εξοπλισμού, ενώ όσοι τηλεθεατές διαθέτουν δέκτη High Definition (τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή) θα μπορούν να παρακολουθούν τους τηλεοπτικούς σταθμούς Εθνικής Εμβέλειας και σε Υψηλή Ευκρίνεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τηλεθεατές  που διαθέτουν δέκτη συμβατό με την τεχνολογία High Definition (τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή), θα μπορούν να παρακολουθούν τους τηλεοπτικούς σταθμούς Εθνικής Εμβέλειας και σε Υψηλή Ευκρίνεια (HD).

Υπενθυμίζεται πως με τη δεύτερη φάση της ψηφιακής μετάβασης, που πραγματοποιείται βάσει Ευρωπαϊκής Οδηγίας, οι τηλεοπτικοί σταθμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, θα εκπέμπονται στις τελικές διεθνώς κατοχυρωμένες συχνότητες ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνεται φάσμα για την ανάπτυξη εφαρμογών 5G.

Γιατί γίνεται αυτό;

Αυτή η μετάβαση πραγματοποιείται βάσει Ευρωπαϊκής Οδηγίας, οι τηλεοπτικοί σταθμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, θα εκπέμπονται στις τελικές διεθνώς κατοχυρωμένες συχνότητες ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνεται φάσμα για την ανάπτυξη εφαρμογών 5G, που θα χρησιμοποιήσουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

Θα επηρεάσει άλλες υπηρεσίες;

Θα επηρεαστούν άλλες υπηρεσίες (π.χ. υπηρεσίες streaming, online gaming κ.τ.λ.) για τις οποίες χρησιμοποιώ την τηλεόρασή μου; Η απάντηση είναι όχι, καθώς η μετάβαση αφορά μόνο στο τηλεοπτικό σήμα.