Συνάντηση Μάξιμου με φιλόζωους: Ρυθμίσεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς

Oι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, που βρίσκεται σε διαβούλευση, άλλα και τα επιμέρους ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν με τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο εκπρόσωποςφιλόζωων του δήμου Κιλελέρ κ. Ιωάννης Τζίκας και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Κοιν.Σ.Επ.Ασπίδα κ. Θάνος Γκουγκλιάνας.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των φιλόζωων, που είχαν την πρωτοβουλία της συνάντησης με τον πρόεδρο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα επεξεργαστεί το νομοσχέδιο, αυτό κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση με στόχο να ελεγχθεί το πρόβλημα με τους πληθυσμούς των αδέσποτων ζώων. Επεσήμαναν ότι η ευζωία των ζώων αποτελεί παράμετρο που κάθε αναπτυγμένη κοινωνία πρέπει να φροντίζει να διατηρεί σε εύλογο επίπεδο και αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους τους πολίτες και να ενσωματωθεί στην κοινωνική συνείδηση.

Επιπλέον, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τα περιστατικά εγκατάλειψης και κακοποίησης σκυλιών από ασυνείδητους ιδιοκτήτες, κυρίως στην επαρχία, ενώ υποστήριξαν ότι δεν πρέπει να υπάρχει υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο μέτρο της στείρωσης, όπως αξιώνουν διάφορες πλευρές, σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα προσωρινό μέτρο μέχρι να φανούν απτά αποτελέσματα από τις συνολικότερες ρυθμίσεις που προωθεί το εν λόγω νομοσχέδιο.

Από την πλευρά του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι στις προθέσεις του νομοθέτη είναι η αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών στην διαχείριση αδέσποτων ζώων και η αποτροπή φαινομένων κακοποίησης των ζώων με αυστηροποίηση των ποινών. Κομβικής σημασίας είναι η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς με πλήρη καταγραφή όλων των δεδομένων, από τους ιδιοκτήτες μέχρι τα καταφύγια και τις φιλοζωικές οργανώσεις, αλλά και τη δημιουργία πλατφόρμας αναδοχής αδέσποτων ζώων. Ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου θα ακουστούν όσο το δυνατόν περισσότερες απόψεις, και φυσικά των φιλοζωικών οργανώσεων.