Λιακούλη: «Οι καταστηματάρχες της εστίασης ούτε αστυνομικοί είναι , ούτε γιατροί!»

Με πρωτοβουλία της, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ Ευαγγελία Λιακούλη συναντήθηκε με τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης ν.Λάρισας,(ΣΙΚΑΕΛ), προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τις τρέχουσες εξελίξεις και τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας στον τομέα της εστίασης και εν γένει της ψυχαγωγίας, μετά τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση και θα εφαρμοστούν από τις 8 Ιουλίου, καθώς και τα εξοντωτικά πρόστιμα, για την τήρησή τους .

Παρόντες στη συνάντηση εκ μέρους του Συνδέσμου ήταν ο Πρόεδρος, κ.Αθανασούλης Νικόλαος και ο Αντιπρόεδροςκ.Νούσιος Κωνσταντίνος.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν ζητήματα αιχμής για τους εκπροσώπους του Συνδέσμου οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο από τη μειωμένη λειτουργία των επιχειρήσεών τους, αλλά και σε σοβαρό προβληματισμό για τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση και κυρίως την υποχρέωση που καλούνται να αναλάβουν, για διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων ατόμων στους χώρους τους.

Όπως τόνισαν οι ίδιοι, είναι μεγάλη η δυσαρέσκεια και η απογοήτευση από τους καταστηματάρχες της ψυχαγωγίας και της εστίασης, καθώς αντί τα μέτρα της Κυβέρνησης να είναι ευνοϊκάπρος αυτούς και να δίνουν κίνητρα για την ομαλοποίηση της λειτουργίας τους, οδηγούνται σε σοβαρό πλήγμα των επιχειρήσεών τους και στον σταδιακό αφανισμό τους .

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι έθεσαν ως πρωταρχικό θέμα  την άμεση μείωση του Φ.Π.Α από 24% στο 11-13%- γεγονός που αποτελούσε και δέσμευση της Κυβέρνησης,  καθώς όπως υποστηρίζουν με Φ.Π.Α. 24% και εν μέσω συνεχιζόμενης πανδημίας και περιορισμών, οι επιχειρήσεις τους δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Παράλληλα, πρωταρχικής σημασίας είναι το ζήτημα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς οι ίδιοι κάθε μήνα καταβάλλουν υπέρογκα ποσά για την ασφάλιση των εργαζομένων τους, που είναι τριπλάσιο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που ευνοεί φαινόμενα «μαύρης εργασίας»  και τελικά σε οριστικά λουκέτα τις επιχειρήσεις

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του ΣΙΚΑΕΛ, επεσήμαναν την απαράδεκτη απόφαση της Κυβέρνησης όσον αφορά την επιδότηση ενοικίου, η οποία διακόπτεται από τον μήνα Ιούλιο. Από την πλευρά τους τόνισαν ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες συνθήκες- με πληρότητα των χώρων ως το 50%-, απαιτείται παράταση επιδότησης ενοικίου, τουλάχιστον ως το τέλος του χρόνου, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν και να καλύψουν πάγια έξοδα.

Επιπρόσθετα, έκαναν αναφορά στους παράλογους περιορισμούς που μειώνει δραστικά τον αριθμό δικαιούχων χρημάτων του ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση του κλάδου, αλλά και στην καθυστέρηση καταβολής αυτών των ποσών, ενώ για το ζήτημα των επιστρεπτέων προκαταβολών , εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους , για το γεγονός ότι από το ποσό της προκαταβολής, αφαιρούνται  όλοι οι μισθοί που καταβλήθηκαν για τους εργαζόμενους .

Ολοκληρώνοντας, οι εκπρόσωποι του ΣΙΚΑΕΛ τόνισαν ότι οι ίδιοι δεν είναι αστυνομικοί , ούτε γιατροί και δεν μπορούν να επιβάλλουν τον εμβολιασμό, που παρόλα αυτά οι ίδιοι προωθούν με κάθε τρόπο , αλλά ούτε και να ελέγχουν τους πελάτες τους και μάλιστα σε θέματα που αποτελούν προσωπικά δεδομένα, ενώ με έμφαση τόνισαν ότι δεν υπάρχει ο ανάλογος ελεγκτικός μηχανισμός και οι ίδιοι όχι μόνο δεν διαθέτουν ελεγκτικό μηχανισμό- και δεν είναι άλλωστε αυτός ο ρόλος τους- αλλά και νομικά δεν δικαιούνται να ελέγξουν κανέναν πολίτη, ενώ προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο εμφάνισης συμπεριφορών με διενέξεις και φιλονικίες, ειδικά όταν επιχειρούνται να διαχωριστούν οι θαμώνες σε εμβολιασμένους και μη.

Από την πλευρά της η κυρία Ευαγγελία Λιακούλη υπενθύμισε πως τόσο η ίδια, όσο και το Κίνημα Αλλαγής, έχουν προβεί για τον κλάδο της εστίασης σε συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις υπέρ της έμπρακτης στήριξης του πολύπαθου αυτού κλάδου.

Μετά την συνάντηση, η βουλευτής δήλωσε: « Ήθελα να ακούσω τους Ανθρώπους της εστίασης του νομού μας. Κρατάω όλα όσα σήμερα άκουσα και επιβεβαίωσα. Δυστυχώς, καλούνται να παίξουν τους «κλέφτες και αστυνόμους», χωρίς καμία συναίσθηση της Κυβέρνησης, αυτός ο ρόλος πού οδηγεί. Το εντυπωσιακό είναι ότι η Κυβέρνηση δεν ρώτησε κανέναν, για τίποτα! Το παράπονό τους είναι ότι δεν κλήθηκαν από κανέναν να πουν έστω τη γνώμη τους. Γι ‘αυτό τα μέτρα αποτυγχάνουν και οι εμβολιασμοί καθυστερούν. Με επιβολή των μέτρων και δωροδοκίες δεν γίνεται! Μόνο με συνεργασία και συνεννόηση γίνεται . Φέρνω τα θέματα του ΣΙΚΑΕΛ  στη Βουλή και στην ΚΟ άμεσα…»