Αναβαθμίζεται ενεργειακά ΕΠΑΛ Φαρσάλων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την δημοπράτηση του έργου  «Ενεργειακή Αναβάθμιση του ΕΠΑΛ Φαρσάλων» προϋπολογισμού 809.100 ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Δικαιούχος και Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Φαρσάλων.

«Αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, εκσυγχρονίζουμε τις κτιριακές υποδομές του ΕΠΑΛ Φαρσάλων, αποδίδοντας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ένα λειτουργικό, ασφαλές και  φιλικό  προς το περιβάλλον κτίριο» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. ««Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Φαρσάλων Μάκη Εσκίογλου και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 χρηματοδοτούμε ένα διαγενεακό έργο εκπαίδευσης στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Με ολοκληρωμένο σχέδιο και στρατηγική αναβαθμίζουμε 90 δημόσια κτίρια στην Θεσσαλία, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020. Το πρόγραμμα των ενεργειακών αναβαθμίσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας  έχει επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Παρεμβάσεις

Το  υφιστάμενο σχολικό κτίριο,  Ενεργειακής Κατηγορίας Η, πρόκειται να αναβαθμιστεί σε  Κατηγορία Β με βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών του. Το έργο περιλαμβάνει: εφαρμογή συστήματος θερμομόνωσης των κτιριακών κελυφών, εφαρμογή συστήματος θερμομόνωσης στις στέγες των κτιρίων, αντικατάσταση των κουφωμάτων και των υαλοπινάκων με νέα θερμομονωτικά, αντικατάσταση των φωτιστικών παλαιού τύπου με σύγχρονα φωτιστικά τεχνολογίας LED, αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης, με αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης πετρελαίου με φυσικό αέριο. Με την ολοκλήρωσή του επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της αναβάθμισης της Κατηγορίας Ενεργειακής Απόδοσης,  αναβάθμιση των συνθηκών θερμικής άνεσης και, κατ’ επέκταση, η ποιοτική βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας και της διαβίωσης των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.