Κόκκαλης για συμβασιούχους σε κοινωνικές δομές δήμων: Κοινωνικά δίκαιη η μονιμοποίηση τους και η ενσωμάτωση των υπηρεσιών στην αυτοδιοίκηση

Δήλωση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλη Κόκκαλη με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις εργαζομένων με συμβάσεις σε κοινωνικές δομές δήμων: «Η σημερινή στάση εργασίας αλλά και οι υπόλοιπες μορφές κινητοποιήσεων στις οποίες προχωρούν οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ΙΔΟΧ στις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες των Δήμων, στο πλαίσιο συγχρημαδοτούμενων με ευρωπαϊκούς πόρους προγραμμάτων, μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους.

Ο αγώνας των συγκεκριμένων εργαζομένων είναι εξόφθαλμα δίκαιος αφού ζητούν το αυτονόητο: Να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε πολύτιμες κοινωνικές υπηρεσίες όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, τα ΚΔΑΠ για άτομα με Ειδικές Ανάγκες, τα ΚΗΦΗ, τα Κέντρα Κοινότητας, τις δομές υποστήριξης αστέγων, τα κοινωνικά παντοπωλεία κ.α.

Οι άνθρωποι αυτοί που προσφέρουν σημαντική εργασία στο κοινωνικό σύνολο δε μπορούν να είναι όμηροι συμβάσεων, ούτε παράλληλα οι σπουδαίες αυτές υπηρεσίες σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, δεν μπορούν να προσφέρονται αποτελεσματικά με εκ περιτροπής στελέχωση.

Ως κυβέρνηση το 2015 είχαμε μεριμνήσει ώστε με τη λήξη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των συγκεκριμένων δράσεων, να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητάς τους μέσω της ένταξής τους ως οργανικές μονάδες στην αυτοδιοίκηση και τη δημιουργία μονίμων θέσεων δημοτικών υπαλλήλων.

Έξι χρόνια μετά, η χώρα δε βρίσκεται στη μνημονιακή μέγγενη, οπότε δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από πλευράς κυβέρνησης ώστε να μη προχωρήσει σ’ αυτή τη δίκαιη ρύθμιση, όχι μόνον για τους εργαζόμενους, αλλά για το σύνολο της κοινωνίας.»