Λύγκος και μελίγκρα απειλούν το βαμβάκι

Σε διαδικασία ψεκασμού καλλιεργειών με βαμβάκι βρίσκονται αρκετοί αγρότες των Φαρσάλων το τελευταίο διάστημα καθώς έχει παρατηρηθεί η παρουσία λύγκου αλλά και μελίγκρας στις καλλιέργειες τους.

Ο λύγκος είναι ένα έντομο που τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει εκτεταμένα προβλήματα στην καλλιέργεια του βαμβακιού στην Ελλάδα. Πολλές φορές δεν λαμβάνεται υπόψη η σοβαρότητα της ζημιάς με αποτέλεσμα η προσβολή αυτή να οδηγεί σε μεγάλη μείωση της παραγωγής κατά την συγκομιδή.

Τα έντομα συνήθως εγκαταλείπουν τα σιταροχώραφα που ξεραίνονται και μετακινούνται στις βαμβακοφυτείες, με αποτέλεσμα να προσβάλλουν την ανάπτυξη του φυτού.

Προσβάλλει την καλλιέργεια του βαμβακιού στο στάδιο της δημιουργίας των πρώτων χτενιών έως και τον σχηματισμό των καρυδιών. Η κρίσιμη περίοδος αρχίζει μετά τα μέσα Ιουνίου και φτάνει ως τα τέλη Ιουλίου.

Η χρήση τους στο βαμβάκι πρέπει να εκτιμάται προσεκτικά και σε επίπεδο κάθε χωραφιού ξεχωριστά, καθώς οι ψεκασμοί είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε δευτερογενείς εξάρσεις τετράνυχου ή άλλων εντομολογικών εχθρών.

Στο βαμβάκι η μελίγκρα ή αφίδα, βρίσκεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και φαίνεται ότι είναι το είδος που επικρατεί σε όλη την καλλιεργητική περίοδο. Οι εντονότερες προσβολές παρατηρούνται στην αρχή της βλαστικής περιόδου (τέλη Μαΐου) και αργότερα στα τέλη Ιουνίου. Όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του εχθρού, είναι δυνατόν να έχουμε έντονη άυξηση του πληθυσμού στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Στα Φάρσαλα πολλοί αγρότες έχουν ήδη προχωρήσει στους απαραίτητους ψεκασμούς σε συννενόηση με τους γεωπόνους, μετά από την εμφάνισή του συγκεκριμένου εντόμου (λύγκου), αλλά και της μελίγκρας ώστε να σώσουν τις καλλιέργειες τους.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία Γ.Γ.