Μ. Χαρακόπουλος: «Success Story» τα διακόσια χρόνια τα ελεύθερου ελληνικού κράτους

«Πέρα από την “εθνική γκρίνια“, τη μιζέρια, που συχνά χαρακτηρίζει τον δημόσιο διάλογο, νομίζω πως όλοι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα διακόσια χρόνια του ελεύθερου εθνικού μας βίου, οι δυο αιώνες από τη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους είναι ένα ‘‘Success Story’’, μια ιστορία επιτυχίας. Η Ελλάδα πρώτη κατάφερε να αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό και να αποτελέσει παράδειγμα και για τα άλλα βαλκανικά έθνη». Τα παραπάνω τόνισε σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλοςμετά τα εγκαίνια, στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, της Έκθεσης “ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ‘21 Θεσσαλία”, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «στα διακόσια αυτά χρόνια που μεσολάβησαν από την Επανάσταση του ’21 η Ελλάδα κατά κανόνα βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Έτσι υπερδιπλασίασε τα εδάφη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και αργότερα απέφυγε τη δοκιμασία του “υπαρκτού σοσιαλισμού” που βίωσαν οι βόρειοι γείτονες μας στη βαλκανική, ενώ εντάχθηκε νωρίς, πρώτη από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σήμερα μετέχει στο σκληρό της πύρινα. Βεβαίως, υπήρξαν και μεγάλες συμφορές, που κυρίως οφείλονται στο σαράκι του διχασμού. Το εθνικό τραύμα της μικρασιατικής καταστροφής, που απέκοψε οριστικά από τις πατρογονικές εστίες τριών χιλιάδων χρόνων τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, παραμένει, έναν αιώνα μετά, ζωντανό στο συλλογικό υποσυνείδητο. Όπως χαίνουσαπαραμένει, εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, η πληγή του κυπριακού, με την εισβολή και κατοχή της βόρειας Κύπρου από τον τουρκικό στρατό».

Σύγχρονη Μεγάλη Ιδέα το δημογραφικό

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υποστήριξε ότι «μεγαλύτερος, ωστόσο, κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε ως ελληνισμός είναι η δημογραφική μας συρρίκνωση. Αν συνεχιστεί ο πρωταθλητισμός μας σε υπογεννητικότητα φοβούμαι ότι στους επόμενους δυο αιώνες οι Έλληνες θα είμαστε είδος προς εξαφάνιση! Η σύγχρονη Μεγάλη Ιδέα θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να είναι ένα συγκροτημένο μακροπρόθεσμο και γενναίο σχέδιο για την αναστροφή της δημογραφικής απίσχνασης του ελληνισμού. Σήμερα είμαι περισσότερο αισιόδοξος απ’ ότι πριν λίγα χρόνια, όταν οι αναφορές στο δημογραφικό πρόβλημα “αφορίζονταν” από διάφορους αυτοαποκαλούμενους προοδευτικούς ως συντηρητικές υπερβολές. Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται το πρόβλημα. Μένει να δρομολογηθούν συγκεκριμένα βήματα για την αντιμετώπισή του».

Θεσσαλοί μεγάλοι Διδάσκαλοι του Γένους

Ο κυβερνητικός βουλευτής επισήμανε ότι «αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές της Έκθεσης “ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ‘21 Θεσσαλία”, στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο γιατί η Έκθεση αυτή:

α) Είναι ευκαιρία να διδαχθούμε από την ιστορία -από τις επιτυχίες αλλά και τα λάθη μας.

β) Να νιώσουμε υπερηφάνεια για τα επιτεύγματα των προγόνων μας. Την έχουμε ανάγκη μετά τη διπλή κρίση, οικονομική και υγειονομική, που βιώνουνε την τελευταία δεκαετία.

γ) Να αντλήσουμε δύναμη και αισιοδοξία, να τονώσουμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση, την πίστη στις δυνατότητές μας.

Η επέτειος των διακοσίων ετών της Επανάστασης δεν ευτύχησε να έχει την ακτινοβολία που της πρέπει λόγω της πανδημίας. Αξίζει, όμως, τον κόπο όλοι να επισκεφθούν το Λαογραφικό Μουσείο και να περιδιαβούν την Έκθεση με τα μοναδικά κειμήλια και τεκμήρια της συμμετοχής των Θεσσαλών αγωνιστών στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα από τη χατζάρα του Γεωργάκη Ολύμπιου μέχρι την ασημένια κουμπούρα του Γεώργιου Καραϊσκάκη. Καθοριστική, επίσης, ήταν και η συμβολή των μεγάλων Διδαδασκάλων του Γένους, τέκνων της θεσσαλικής γης, στην εθνική αφύπνιση για τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Από τον Άνθιμο Γαζή και τον Κωνσταντίνο Οικονόμου μέχρι τον Θεόκλητο Φαρμακίδη, λόγιοι Θεσσαλοί, συχνά κληρικοί, συνέβαλαν στην προετοιμασία των ραγιάδων για την αποτίναξη των δεσμών της σκλαβιάς. Και φυσικά κορυφαία θέση έχει ο εθνεγέρτης και Εθνομάρτυρας Ρήγας Φεραίος Βελεστινλής, ο πρόδρομος της Επανάστασης. Η Χάρτα του, που αποτυπώνει το βαλκανικό του όραμα για την αποτίναξη των δεσμών και τη συνεργασία όλων των χριστιανικών λαών των Βαλκανίων, εκτίθεται σε διαδραστικό πίνακα.

Και πάλι και πολλάκις συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της Έκθεσης».