“Τα πρόσωπα της Αφροδίτης”: εγκαίνια περιοδικής έκθεσης στο Διαχρονικό Μουσείο

Εγκαινιάζεται την Τρίτη 29 Ιουνίου και ώρα 08:00 μ.μ. στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας η περιοδική έκθεση σύγχρονης εικαστικής μικρογραφίας με τίτλο «Τα πρόσωπα της Αφροδίτης», μια συμπαραγωγή του Διαχρονικού Μουσείου και του Σωματείου Εικαστικών Λάρισας «8».

Τα 25 σύγχρονα έργα που συνθέτουν την έκθεση είναι εμπνευσμένα από τα ειδώλια της Αφροδίτης που συμπεριλαμβάνονται στην περιοδική έκθεση του Διαχρονικού Μουσείου με τίτλο «Ειδώλιο. Ένας κόσμος σε μικρογραφία. Θεσσαλία και Μακεδονία».

Η θεματική της έκθεσης επιχειρεί να προσεγγίσει μέσω της σύγχρονης εικαστικής γλώσσας τα γνωρίσματα της θεάς Αφροδίτης που ενδεχομένως είναι λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση κλήθηκαν να εργαστούν σε μια από τις εξής τρεις θεματικές που αφορούν τις ιδιότητες της θεάς: Η Αφροδίτη προστάτιδα του οίκου, του γάμου και της οικογένειας – Η Αφροδίτη προστάτιδα του έρωτα και της ομορφιάς – Η Αφροδίτη προστάτιδα των νεκρών.

Η εικαστική έκθεση προσφέρει πληθώρα υφών και εικόνων, με τους εικαστικούς να δανείζονται συμβολισμούς που συναντούμε σε πηγές του αρχαίου κόσμου και της μυθολογίας, λέξεις κλειδιά για μια εικαστική εξιστόρηση. Βασική προϋπόθεση του σχεδιασμού της σύγχρονης έκθεσης ήταν το σύγχρονο έργο τέχνης να έχει μικρή διάσταση, ώστε το σύνολο των έργων να μπορεί να παρουσιαστεί εντός μουσειακών προθηκών, μιμούμενο τον τρόπο έκθεσης των αρχαίων ευρημάτων.

Έτσι, τα 25 έργα σύγχρονης μικρογραφίας εισχωρούν στον χώρο της περιοδικής έκθεσης των ειδωλίων σαν αγριόχορτα που ξεφύτρωσαν σε μια νύχτα, να κοιτούν κατάματα τις Αφροδίτες της αρχαιότητας και να ενσαρκώνουν τα «ειδώλια» του σύγχρονου κόσμου, προσθέτοντας επίκαιρες εννοιολογικές προεκτάσεις στις ιδιότητες της θεάς Αφροδίτης. Γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ της αρχαίας και της σύγχρονης τέχνης της μικρογραφίας, και έτσι, η θεά αποκτά τη νέα της υπόσταση και στη δική μας σύγχρονη πραγματικότητα.

Επιμέλεια έκθεσης:

Αντιγόνη Καψάλη

Ιστορικός Τέχνης / Εικαστικός

Συμμετέχουν στην έκθεση οι:

Άρτεμις Διαμαντή Νίκος Μάτας

Κωνσταντίνος Δουλούδης Τζένη Μπαμπαλή

Δήμητρα Εξάρχου Γεωργία Μπλιάτσου

Αχιλλέας Ζάζος Δήμητρα Οικονόμου

Σοφία Ζαπίτη Μαρία Παναγιώτου

Ζωή Ζηπέλα Αθανασία Παπατζέλου

Στέλλα Κακάβα Ελένη Σαρλή

Λίλια Καραγγέλη Ιφιγένεια Σδούκου

Λιάνα Κρανιώτου Ζωή Σεϊτάνη

Έλλη Κυριαζή Κατερίνα Σταυροθεοδώρου

Ευτυχία Λάνταβου Άννα Τσάτσαβου

Πάρης Μακρής Θεοδώρα Τσιάτσιου

Βιβή Τσιόγκα