Περαστικά στους τραυματισθέντες με βιτριόλι στην Αρχιεπισκοπή

«Επιτρέψτε μου, εν πρώτοις, να ευχηθώ περαστικά στους αρχιερείς, στους κληρικούς και στους λαϊκούς, που δέχθηκαν αυτήν την πρωτόγνωρη επίθεση με βιτριόλι χθες στο συνοδικό δικαστήριο. Πραγματικά είναι συγκλονισμένη η κοινή γνώμη και από τις εικόνες που είδαμε με τα ματωμένα ράσα που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ας ευχηθούμε να μην ξαναϋπάρξουν τέτοιες εικόνες». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ),βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και στην δημοσιογράφο κ. ΚατερίναΧουζούρη.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ερωτηθείς σχετικά, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ στο Βελιγράδι, τονίζοντας ότι «ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα αυτή η συνάντηση γιατί πραγματοποιήθηκε στη Σερβία, στο Βελιγράδι, σε μία ομόδοξη χώρα με τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού ορθόδοξο, ένα προπύργιο της ορθοδοξίας θα λέγαμε στα Βαλκάνια. Τύχαμε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, τον κ. Ντάσιτς και από τα μέλη της σερβικής αντιπροσωπείας. Η Συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην έδρα του σερβικού Κοινοβουλίου που παλαιότερα ήταν και το κοινοβούλιο της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και σε αυτό βρεθήκανε Ορθόδοξοι βουλευτές όχι μόνον από τη Σερβία αλλά και από όμορες με τη Σερβία χώρες, που παλαιότερα ήταν μέλη της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Αυτό δείχνει και τον ενοποιητικό ρόλο που έχουμε εμείς ως ένας διακοινοβουλευτικός θεσμός των Ορθοδόξων, στον οποίο συμμετέχουν βουλευτές από 25 και πλέον χώρες από όλον τον κόσμο».

Η Ευρώπη να ξαναβαπτιστεί στις χριστιανικές αξίες!

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ σχετικά με το κεντρικό θέμα της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη στις 22-25 Ιουλίου: «Το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου μετά την πανδημία» σημείωσε ότι «όλοι θα πρέπει να διδαχθούμε από αυτήν την πανδημία που έπληξε όλον τον κόσμο, όλη την οικουμένη. Κι είναι μια ευκαιρία, ίσως, η Ευρώπη να ξαναβαφτιστεί στις βασικές της χριστιανικές αξίες, όχι μόνον γιατί αυτές οι αξίες, οι χριστιανικές αξίες, είναι πυλώνας της Ευρώπης, πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά γιατί είναι και προϋπόθεση για το μέλλον της. Και εξηγούμαι: θα έλεγα ότι τρεις αξίες, τρεις αρχές προκύπτουν αβίαστα ως διδάγματα από αυτήν την περιπέτεια της πανδημίας.

Το πρώτο δίδαγμα είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ταπεινότητα, δεν αρκούν τα οικονομικά επιτεύγματα στην Ευρώπη. Άρκεσε ένας ιός για να καθηλώσει ολόκληρο τον πλανήτη, να βυθίσει τις οικονομίες.

Η δεύτερη αξία, το δεύτερο δίδαγμα αυτής της πανδημίας είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη. Κανένας δεν ήταν άτρωτος στον ιό, όσο ισχυρός, όσο πλούσιος και αν ήταν. Είδατε πόσος κόσμος έχει “φύγει”, πόσα εκατομμύρια είναι οι νεκροί και πόσα ακόμη περισσότερα εκατομμύρια είναι αυτοί που ασθένησαν. Δηλαδή, όσο δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα σε όλον τον κόσμο, όσο καλή ασφάλιση και αν έχει κανείς, όσο πλούσιος κι αν είναι, το ίδιο ευάλωτος παραμένει στον κίνδυνο. Επομένως χρειαζόμαστε περισσότερη ταπεινότητα και περισσότερη αλληλεγγύη! Αυτές οι δύο χριστιανικές αξίες είναι που πρέπει να καθοδηγούν τα βήματά μας και στην Ευρώπη.

Και θα προσέθετα και μία δόση ορθολογισμού, περισσότερη προνοητικότητα, περισσότερος σχεδιασμός στη ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας. Γιατί, όπως είπα, εάν τα εμβόλια δεν είναι προσιτά στον τρίτο κόσμο, στις υποανάπτυκτες χώρες, στους φτωχότερους λαούς, και συνεχίζει εκεί η πανδημία να μεταλλάσσεται, τα μεταλλαγμένα στελέχη θα είναι ένας οιωνοί κίνδυνος για όλους μας και την επόμενη μέρα. Γι αυτό, λοιπόν, λέω ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ταπεινότητα, αλληλεγγύη και προνοητικότητα στην Ευρώπη. Ουσιαστικά μια “εμβάπτιση” και πάλι στις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλουστην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/BhT7j5nGamE