Άμεσες λύσεις στα προβλήματα των δασικών χαρτών

Θετικές εξελίξεις  για τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών και στο νομό Λάρισας, προανήγγειλε ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς στη συνάντηση που είχε με τον αν. Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή ν. Λάρισας, ​κ. ​Χρήστο ​Κέλλα.

Ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα, που έχει δημιουργήσει στο νομό η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απώλεια επιδοτήσεων για εκτάσεις που λάμβαναν παραγωγοί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ επί 18 χρόνια και πλέον χαρακτηρίζονται ως δάσος, όπως στην ευρύτερη περιοχή της Πρινιάς Αγιάς και του Αγίου Αντωνίου Φαρσάλων.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε τον κ. Κέλλα πως “έχει ενημερωθεί για τα προβλήματα, που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών σε όλη την Ελλάδα και είναι ειλημμένη η απόφαση της ηγεσίας του ΥΠΕΝ να δοθούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις”.

Τόνισε, μάλιστα, πως η Διοίκηση θα μεριμνήσει για την οριζόντια διόρθωση όλων των προβλημάτων, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών, αναμένοντας, όμως, πρώτα την απόφαση του ΣτΕ.

Ο κ. Αμυράς σημείωσε, ακόμη, πως έχει υπογραφεί από τον ίδιο απόφαση για την μείωση των τελών των αντιρρήσεων κατά 50%, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο έμπρακτα το δίκαιο αίτημα των πολιτών για την μείωση του κόστους υποβολής των αντιρρήσεών τουςκατά του περιεχομένου των Δασικών Χαρτών.

Σχετικά με την επισήμανση του κ Κέλλα, ότι οι πολίτες ανησυχούν για τις ιδιοκτησίες τους, ο κ. Αμυράς τον διαβεβαίωσε ότι δεν κινδυνεύουνπροσθέτοντας πως “οι διαδικασίες θα προχωρήσουν άμεσα, ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να τις αξιοποιήσουν και να τις εκμεταλλευτούν κατά το δοκούν ”.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, τόνισε, με έμφαση, πως “οι Δασικοί Χάρτες αποτελούν κορυφαίο έργο, το οποίο και θα ολοκληρωθεί με σεβασμό στις ιδιοκτησίες των πολιτών και ορισμό με ακρίβεια των δασικών εκτάσεων της χώρας”.

Ο κ. Κέλλας έθεσε ακόμη το ζήτημα της αναπροσαρμογής του Ν. 4423/2016 περί Δασικών Συνεταιρισμών, σύμφωνα με τον οποίο, για να εκμεταλλευτούν δασικές εκτάσεις, πρέπει να πληρούν την προϋπόθεση για ελάχιστο αριθμό 21 μελών. Αποτέλεσμα, Δασικοί Συνεταιρισμοί του νομού Λάρισας, όπως ο Αγροτικός Δασικός Συνεταιρισμός Καρίτσας, που αριθμούν λιγότερα μέλη, να μην μπορούν να εκμεταλλευτούν εκτάσεις, την στιγμή μάλιστα, που μιλάμε για περιοχές, που φθίνουν συνεχώςπληθυσμιακά.

Ο κ. Αμυράς απάντησε ότι θα εξετάσει το ζήτημα, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ενίσχυσης της υπαίθρου, συγχρόνως με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Χρ. Κέλλας

Από την πλευρά του ο κ. Κέλλας, αφού ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά για την συνεργασία, σημείωσε:

«Ο Πρωθυπουργός και η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μελετούν σχολαστικά τις αιτιάσεις και αφουγκράζονται την αγωνία των πολιτών αλλά και του αγροτικού κόσμου για το ευαίσθητο θέμα των Δασικών Χαρτών»,συμπληρώνοντας, πως “η κυβέρνηση με απόλυτο σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον και προς όφελος των τοπικών κοινωνιών θα αναζητήσει τις βέλτιστες δυνατές  λύσεις, διορθώνοντας τις αδικίες που κληρονόμησε”.