H κλιματική κρίση απειλεί τον καφέ και τη σοκολάτα στην Ευρώπη

H κλιματική κρίση απειλεί τον καφέ και τη σοκολάτα στην Ευρώπη. Η προμήθεια καφέ και σοκολάτας στην Ευρώπη μπορούν σύντομα να στερεύσουν, καθώς η ξηρασία θα πλήξει τις χώρες παραγωγής του καφέ αναφέρει μελέτη που δημοσίευεσε η «The Guardian».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύτηκε στη «Nature Communications» εντοπίζεται πρόβλημα και στις εισαγωγές φοινικέλαιου που χρησιμοποιούνται σε πολλά τρόφιμα και εγχώρια προϊόντα, αλλά και στη σόγια. Η έλλειψη προσφοράς μπορεί να οδηγήσει και στην αύξηση της τιμής πώλησης τους. Ακόμη, μπορεί η ανάλυση να αφορούσε τη ξηρασία ωστόσο και άλλες κλιματικές επιπτώσεις όπως οι πλημμύρες και τα αυξημένα παράσιτα θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση.

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν συμβαίνουν μόνο στα σύνορά σας», δήλωσε ο Ertug Ercin, στο R2Water Research and Consultancy και στο Πανεπιστήμιο Vrije στην Ολλανδία, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. «Η μελέτη δίνει στοιχεία για το πώς είμαστε διασυνδεδεμένοι παγκοσμίως μέσω του εμπορίου και πώς οι κλιματικές καταστροφές εκτός των συνόρων μας μπορούν να αγγίξουν τη ζωή μας άμεσα και μπορεί να είναι πραγματικά σχετικές με την κοινωνία και την οικονομία μας. Δεν μποροούμε να το αγνοήσουμε πλέον».

Κατανάλωση προϊόντων στην ΕΕ

Η ΕΕ καταναλώνει το ένα τρίτο του παγκόσμιου καφέ, και το ήμισυ από αυτό προέρχεται από τη Βραζιλία και το Βιετνάμ, οι οποίες είναι πολύ ευάλωτες, καθώς αυξάνεται η θέρμοκρασία του πλανήτη.

Η ΕΕ παράγει μόνο περίπου το 3% της σόγιας που χρησιμοποιεί, αλλά το 60% των εισαγωγών σόγιας θα γίνεται από μέρη με υψηλή ευπάθεια στην ξηρασία έως το 2050 -σε ένα σενάριο μεσαίων εκπομπών-. Η ΕΕ εξαρτάται 100% από τις εισαγωγές κακάου για την παραγωγή σοκολάτας και η ανάλυση διαπίστωσε ότι τα επίπεδα ευπάθειας στην ξηρασία αναμένεται να αυξηθούν απότομα στην Ινδονησία και τη Μαλαισία, και σε μικρότερο βαθμό στην Ακτή του Ελεφαντοστού και στη Γκάνα. Η μελέτη εκτιμά ότι το 28% των εισαγωγών κακάου θα προέρχονται από περιοχές με υψηλή «ευαισθησία» ως προς την ξηρασία το 2050.

Ακομη, το φοινικέλαιο είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα εμπορεύματα και το 61% αυτών των εισαγωγών καθίστανται ιδιαίτερα ευάλωτα απέναντι στην υψηλή θερμοκρασία, ιδίως αυτά από την Ινδονησία. Τέλος, το ζαχαροκάλαμο εισάγεται κυρίως στην Ευρώπη σε μεταποιημένα τρόφιμα και το 73% αυτών των εισαγωγών είναι εξαιρετικά ευάλωτα στην ξηρασία.

Πηγή: olivemagazine.gr