Παρελθόν τα self test από Ιούλιο για τους πλήρως εμβολιασμένους – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Προ των πυλών νέα μέτρα χαλάρωσης σε λιανεμπόριο και τουρισμό

Τα επόμενα βήματα στο σχέδιο για τη διαχείριση της πανδημίας σχεδιάζει η κυβέρνηση, την ώρα που το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα βρίσκεται σε πορεία ύφεσης και οι εμβολιασμοί συνεχίζονται, έχοντας φτάσει πλέον στην κατηγορία 18-24 ετών.

Συνεπώς, η υποχρέωση για διενέργεια self test αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν από τον Ιούλιο για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ ήδη το Μέγαρο Μαξίμου έχει θέσει στο τραπέζι της Επιτροπής των Ειδικών την πρόθεσή της για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων στο λιανεμπόριο και τον τουρισμό.

Ειδικότερα, το Μαξίμου εισηγείται τα εξής:

  • Αλλαγή του ορίου και «πράσινο φως» για ένα πελάτη ανά 16 τ.μ. στα καταστήματα στο λιανεμπόριο
  • Αρνητικό rapid test και όχι PCR για τους ανεμβολίαστους που εισέρχονται στη χώρα
  • Ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή οδηγία, ώστε τα παιδιά κάτω των 12 ετών να εξαιρούνται από τη διενέργεια τεστ όταν ταξιδεύουν.

Τίτλοι τέλους στα self test για τους πλήρως εμβολιασμένους

 

«Οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing από την 1η Ιούλιου» έχει ξεκαθαρίσει ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία διανομή self test έγινε με ορίζοντα τριών εβδομάδων, παρέχοντας κάλυψη έως τα τέλη του μήνα.

«Για τον Ιούλιο θα περιορίσουμε την πολιτική σε πιο στοχευμένες ομάδες διότι έχουμε πλέον πολύ υψηλότερο εμβολιασμό, πολύ χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, άρα μικρότερη ανάγκη για τόσο εκτεταμένο testing. Συνεπώς θα περιορίσουμε τη διάθεση από τον Ιούλιο και μετά σε μονάδες πληθυσμού που είναι εκτεθειμένες στον ιό όπως είναι ο τουρισμός, η εστίαση, οι ανεμβολίαστοι, οι νεότεροι άνθρωποι που μπαίνουν πιο αργά στον εμβολιασμό, αλλά όχι τη μαζική κλίμακα που είχαμε μέχρι τώρα» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες θα απαλλάσσονται από διενέργεια ελέγχου μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ δεν θα χρειαστεί να μπαίνουν σε καραντίνα.

Τι ζήτησε η κυβέρνηση από τους φαρμακοποιούς

 

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ζήτησε από τους φαρμακοποιούς δίμηνη παράταση της διάθεσης των self test από τα φαρμακεία κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ή εφάπαξ διάθεση 8 self test σε κάθε δικαιούχο, δηλαδή 4 + 4 τεστ για τους προσεχείς δύο μήνες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, από την κυβέρνηση ζητήθηκε συγκεκριμένα η συνέχιση της διάθεσης των δωρεάν self tests στις ομάδες των δικαιούχων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και των νέων 18-30 ετών, εξαιρουμένων όλων των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιασθεί και μένει να λάβει την τελική απόφασή του μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Πηγή: news.gr

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!