Στηρίζει τις ανασκαφές στην αρχαία Ερέτρια

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Φαρσάλων, μεταξύ του δημάρχου κ. Μάκη Εσκίογλου, της αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σοφίας Καραπάνου και εκπροσώπων των μελών του Αρχαιόφιλου Πολιτιστικού Συλλόγου Ερέτριας, με θέμα το συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών, για την συνέχιση της αρχαιολογικής ανασκαφής στο χώρου του Τεμένους σε συνέχεια της τηλε-διάσκεψης.

Ο κ. Εσκίογλου επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά την δέσμευσή του, για την συνέχιση των εργασιών και μάλιστα επισήμανε τη σημαντική θέση της αρχαίας πόλης, που είναι δίπλα στον επαρχιακό δρόμο Φαρσάλων- Βόλου. Επίσης, ο δήμος θα διαθέσει και μηχάνημα για την πιο γρήγορη και αποτελεσματική ολοκλήρωση των εργασιών προετοιμασίας.

Η αρχαιολόγος κ. Σοφία Καραπάνου ενημέρωσε τα μέλη, ότι λόγω της πανδημίας υπήρξαν καθυστερήσεις και ότι θα γίνει πρώτα η αποψίλωση του χώρου και θα συνεχιστεί η ανασκαφή. Ανέφερε ότι υπάρχει αρχαιολογική άδεια για την ανασκαφή σε συνεργασία με το Ιταλικό Πανεπιστήμιο, με κονδύλι 40.000 ευρώ που διαθέτει ο δήμος θα γίνει πρόσληψη εργατών με προκήρυξη διαγωνισμού μέσω του ΑΣΕΠ. Για τον χρόνο έναρξης των εργασιών η κ. Καραπάνου τον προσδιόρισε από τον Σεπτέμβριο του 2021, και με την ολοκλήρωση της δεύτερης ανασκαφικής περιόδου, ανέφερε ότι θα γίνει περίφραξη και σήμανση του χώρου.

Επίσης συζητήθηκαν α) η διαμόρφωση ενός μονοπατιού από το υδραγωγείο μέχρι την Ακρόπολη για την πιο εύκολη προσέγγιση, β) η δυνατότητα ανάδειξης μέρους των τειχών με φωτισμό, και γ) να επιτρέψει η Υπηρεσία την διοργάνωση εκδήλωσης τον Αύγουστο με την πανσέληνο, στο παράπλευρο χώρο, για την παρουσίαση της μελέτης για την ιστορίας της αρχαίας Ερέτριας, της φιλολόγου κ Βασιλικής Τρ. Βαρακλιώτου και ολοκλήρωση της εκδήλωσης με κλασική μουσική, για τα οποία η αρχαιολόγος τα είδε ως θετικά και θα ενημερώσει την υπηρεσία της.

Τέλος, για τα μέχρι τώρα αρχαιολογικά ευρήματα η κ. Καραπάνου ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι βρέθηκαν σημαντικά και αξιόλογα ευρήματα και ότι θα γίνει επίσημη παρουσίαση αυτών,  αλλά λόγω της πανδημίας και της κατάστασης έχει καθυστερήσει.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και η ειδική συνεργάτιδα του δημάρχου κ . Άννα Φλωρά, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της κοινότητας Ερετρίας κ. Ανέστης Χατζηευφραιμίδης.

Ο Σύλλογος ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο κ. Μ. Εσκίογλου για τη σημαντική βοήθεια που προσφέρει ο δήμος στο ανασκαφικό έργο, όπως επίσης και την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σ. Καραπάνου.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!